Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçi ile ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava duruşması mağdurların ifadesiyle devam ediyor. İlk olarak faciada arkadaşlarını kaybeden ve madenden sağ kurtulan işçilerden Ercan Metin’in ifadesi alındı. Madende bant bakımı yapan Ercan Metin, birçok ihmalin olduğunu ve bu yüzden arkadaşlarını kaybettiğini ifade etti.

“ALEV TOPU ÜZERİMİZE GELİYORDU”

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın sorusu üzerine yaşadıklarını anlatan Metin, 4. bantta bulunduğu esnada birden alev topunun kendilerine doğru geldiğini ve hemen kaçmaya başladıklarını söyledi. Yaklaşık 140 kişi ile birlikte mekanik bölüme kaçtıklarını ve gaz maskelerini takmaya çalıştıklarını belirten Ercan Metin, bazı gaz maskelerinin çalışmadığını öne sürdü. Metin, son birkaç aydır maden ocağında aşırı ısınma olduğunu da söyledi.

“KAŞINIYORLAR”

Ercan Metin’in ifadesi alınırken, sanıklardan Akın Çelik’in soru sorması esnasında sanık avukatları ile müdahil avukatları arasında usul tartışması yaşandı. Bir anda alevlenen tartışmaya ailelerde katılınca mahkeme salonu karıştı. Sanık avukatlarının ve sanıkların salonu provoke eden sorular sorduklarını savunan müdahil avukatları, usulün yanlış olduğunu dile getirdi. Buna karşılık sanık avukatları da aileleri kast ederek ‘Onlar kaşınıyorlar’ dedi. Bunun üzerine mahkeme salonu karıştı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, ailelerden tepki gösterenleri dışarıya çıkardı.

AİLELER DE SORU SORSUN TALEBİ

Söz alan sanık Akın Çelik’in avukatı Yusuf Koçyiğit, kendilerine hakaret edildiğini ve hakaret eden ailelerin isimlerinin belirlenmesi ve tutanaklara işlenmesi talebinde bulundu.

Müdahil avukatları da insanların acıları olduğunu, kendilerine mahkeme başladığından bu yana söz verilmediğini ve bu yüzden bazen tepkilerini dile getirebileceklerini kaydetti. Ardından müdahil avukatları yargılamanın adil olması için ailelere de söz verilmesi, soru sorma hakkının tanınmasını, onların da sorgulamaya katılması talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı da ailelerin de sırası geldiği gün dinleneceğini kaydetti.

Ailelerin tepkisi ve sanık avukatları ile müdahil avukatlarının arasında gerilimin artması üzerine Mahkeme Başkanı duruşmaya öğle arası verdi.