Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Prof.Dr. Veysel Ayhan, küçükbaş hayvancılıkta son iki yılda yüzde 8’e varan bir artış olduğunu belirterek, bunun en önemli etkeninin Doğu ve Güneydoğu’daki barış süreci olduğunu söyledi.
Prof.Dr. Ayhan’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye genelindeki hayvancılık açısından küçükbaş hayvancılık 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7.7 bir artış gösterdi. Büyükbaşta yüzde 3’e varan düzeyde bir azalış söz konusu oldu. Yani koyun ve keçi sayısında bir önceki yıla göre yüzde 8’e varan bir artış var. Şu an itibari ile gerek üretim, gerek pazarlama, gerek bunların ürünlerini değerlendirme noktasında küçükbaşta gerçekten sektör canlandı ve dinamik bir şekilde devam ediyor. Cumhuriyet tarihinde ilk kez küçükbaş hayvancılığa 2006’dan itibaren gıda tarım ve hayvancılık bakanlığımız destekleme kapsamına aldı. Birim hayvan başına vermiş olduğu 5 lira destek, sonra 10 lira, 15 lira, 20 lira ve 22 lira anaç koyun ve keçi desteği veriyor. Buna bağlı olarak ıslah çalışmaları var. Islaha verilen destek var” dedi.
EN ÖNEMLİ ETKEN BARIŞ SÜRECİ
Prof.Dr. Veysel Ayhan, burada en önemli etkenlerden birinin Doğu ve Güneydoğu’da barış sürecinin çok önemli bir katkısı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Küçükbaş hayvancılıkta özellikle Türkiye’de bulunan küçükbaş hayvanımızın yüzde 60-65’i doğu ve güneydoğuda bulunuyor. Yani yüzde 50’si bu bölgede bulunuyor. Önce yetiştiricilerimizin güvenlik probleminden dolayı bu tür riskli bölgelerde hayvanı otlatamaması hayvancılığı biraz geriye götürmüştü. Ama son 1-2 yıllık zaman dilimindeki bu olumlu gelişmeler gerçekten küçükbaş hayvancılığımızın da o bölgede sayılarının artmasına çok önemli bir katkısı olmuştur.”