Pekin’de bulunan askeri bir hava üssündeki uçuşların güvenli olması için kuş yuvalarıyla mücadelede maymunlar eğitiliyor.
Çin ordusunun (Halkın Kurtuluş Ordusu-PLA) yayın organı PLA Günlüğü gazetesine göre, her yıl Mart ayında milyonlarca kuşun yaz için kuzeye göç ettiği belirtildi. Ancak havalimanı etrafında kalanların uçakların uçuş güvenliği için gizli tehlike oluşturduğu ve bunların yuvalarıyla mücadele için iki maymunun eğitildiği ifade edildi. Göçmen kuşların uçak motorlarına girmesinin büyük tehlike oluşturduğunu söyleyen yetkililer, maymunların eğitiminin iyi bir yöntem olduğunu savunuyor.
Hava üssü sorumlusu Wang Yuejun, maymunların tırmanma ve zıplamada yetenekli olduklarını ve aynı zamanda kolayca eğitilebildiklerini söyledi. Wang ayrıca, kuşlarla mücadeledeki diğer yollarla karşılaştırıldığında, maymunların güvenli, etkili, düşük maliyetli ve kuşlara aşırı zarar vermediğini belirtti.
Eğitildikten sonra her maymunun bir günde 6-8 kuş yuvasını ortadan kaldırdığı kaydedildi. Eğitilen söz konusu iki maymunun havalimanı etrafında şimdiye kadar 180 kuş yuvasını tahrip ettikleri dile getirildi.