Gülay KUYUCU/VAN, () - VAN Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 20 kadının bir araya gelerek faaliyet yürüttüğü ve Hisar Anadolu Destek Derneği’nin katkıda bulunduğu arıcılık projesinde 1 yılda 2 ton doğal ve organik bal üretimi gerçekleştirildi.
Van Büyükşehir Belediyesi Mavi Kent A.Ş. bünyesinde faaliyet yürüten Süphan Mahallesi Kilim Atölyesi'nde eğitim gören ve 20 kadının bir araya gelerek tamamen organik bal üretimine başladığı ve 'TuşBal' ismini vererek markalaştırdığı arıcılık projesi kadınların umudu oldu. 'TuşBal Üretim Kooperatifi' kurarak kooperatifleşmeye giden 20 kadın projeleri ile bölge de bir ilki gerçekleştirdi.
20 kadın, Hisar Anadolu Destek Derneği'nin katkılarıyla kendileri için oluşturulan fonla 30 kovanla projeyi hayata geçiren kadınlar bir yılda kovan sayısını 440’a çıkardı. Bir yılda 2 ton bal hasılatı yapan kadınlar,
bir içecek firmasının desteği ile de bal ürettikleri konteynerlerde laboratuvar kurdu.
Tamamen doğal ve katkısız bir şekilde elde ettikleri balları bu laboratuvarda test eden kadınlar, petek ve süzme ballarını şişeleyerek 'TuşBal' ismi ile markalaştırdı.
Ailelerine ekonomik katkıda bulunan kadınlar, sadece bal üretimi yapmıyor. Okuma-yazma bilmeyen kadınlar için proje kapsamında okuma- yazma kursları açılırken, yine bilgisayar ve anne çocuk sağlığı eğitimleri ile kadınların sosyalleşmesi için her türlü aktivite de yapılıyor.

FOTOĞRAFLI