TOKAT (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Türkiye bir tarihi zaruret olarak en kısa zamanda yeni anayasasını yapacak" dedi.

Tokat Belediyesi ve Kent Konseyi tarafından bir otelde düzenlenen "Yeni Türkiye Yeni Anayasa" konferansına katılan Şentop, bugün partililerine aday adaylığı için başvurunun son günü olduğunu ifade ederek, "Partimize aday adaylığı için 5 bin 603 kişi başvurdu. Sisteme girişler tamamladığında 7 bin civarında bir başvuru olacak. Bu seçimde başörtülü kadın adaylar da olacak. İlk defa başörtülü adaylar, aday listelerinde de yer alacaklar" ifadesini kullandı. 

Şentop, seçimin 7 Haziran'da yapılacağını belirterek, şöyle devam etti:

 "Milletimiz parlamentoyu seçecek. Parlamento kendi içinden hükümet çıkarıyor. Bakmayın 2002 yılından buya AK Parti tek başına iktidarda, ondan hükümet sorunu yok. 2002 öncesine gidin, kim var? ANASOL-M hükümeti var. 2-3 yılda hükümet değişiyordu. Millet hükümeti seçmiyor, parlamentodan hükümetler çıkıyor. Daha sonra biliyorsunuz darbeciler transferler yapıyorlar. 28 Şubat'ta o zaman bir parti çıkarttılar Doğru Yol Partisi içinden Hüsamettin Cindoruk başkanlığında. Hükümet düştü. Umulmadık, bambaşka bir hükümet çıktı ortaya. DSP 1999 yılında 4. partiydi. Dışarıdan destekle hükümeti yönetti. 30-40 milletvekili ile. Niye? Millet seçmiyor hükümetleri.

Onun için başkanlık sistemi bizde şudur. Nasıl parlamentoyu millet seçiyorsa, aynı şekilde hükümeti de doğrudan millet seçsin. O zaman başkan millet tarafından seçilecek. 5 yıl boyunca bir programla çıkacak. Tehditlerle, transferlerle hükümet düşürme dönemleri bitecek. 5 yıl istikrarlı hükümetler olacak. Doğrudan millet tarafından yüzde 50 oy alarak seçilmiş hükümetler olacak Türkiye'de, millete dayanan.  Daha sonra yargıyı da aynı şekilde, yargıyı atayan HSYK gibi kurumları da başkan tarafından belirlenen üyelerle oluşturacağız ki hakimler Türk milleti adına karar verirler. Ne münasebetleri var milletle hiç yok. O da millete dayanacak. Yargıda da demokrasi meşruiyetini sağlamamız gerekiyor." 

 

- Yeni anayasa tartışmaları 

 

Şentop, yeni anayasa tartışmaları konusunda şunları kaydetti:

"Bizim yeni anayasada devletin yapısının yeniden kurgulanması. Bütünü ile milli iradeye dayanan, seçime dayanan bir yönetim anlayışı yasalarda olduğu gibi yürütmede de olduğu gibi yargıda da hakim kılmak. Onun için yeni anayasa Türkiye'de 7 Haziran seçimlerinde en önemli konu haline geldi. Mevcut anayasa Türkiye'yi taşıyamıyor, taşıyamaz. Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacı var mı diye soranlara Türkiye'nin anayasası olmadığı için ihtiyacı olduğunu söylüyorum. Evet yazılı bir anayasası var Türkiye'nin ama bu Türkiye başka Türkiye, bu anayasa başka anayasa. Bu ülkenin değil bu anayasa. Bunun zihniyeti bu ülkeyle mutabık değil artık, çökmüştür. Dolayısıyla kağıt üzerinde anayasası var ortalıkta ama gerçek manada bir anayasa olarak yok. Türkiye'nin anayasası değil. Onun için Türkiye bir tarihi zaruret olarak en kısa zamanda yeni anayasasını yapacak. Bunun yolu da 7 Haziran  2015 seçimleri.  Bu seçimlerde bizim sloganımız. Ne diyoruz milletimize. 'Ver 400 milletvekilini al yeni anayasayı' diyoruz. Bu seçimlerin en önemli tartışma konusu bu." 

Şentop, Türkiye'de ülkeyi anlayan muhalefet anlayışına ihtiyaç olduğunu söyleyerek, "7 Haziran seçimlerinin en önemli etkisi muhalefet anlayışının değişeceği. Türkiye'de gerçekten Türkiye'yi anlayan, dünyayı anlayan bir muhalefet anlayışına ihtiyaç var. Zihniyet değişecek, kadro değişecek. Bugün ne yapıyorlar Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, konuşuyor. Oturuyor onu eleştiriyor. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu konuşuyor, oturuyor onu eleştiriyor. Mesela Merkez Bankası faizleri arttırmalı mı, düşürmeli mi?  CHP'nin bu konuda fikri var mı? bilen yok" şeklinde konuştu.