Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı münasebetiyle ‘Bir Hürriyet Türküsü Çanakkale Destanı’ adlı program düzenledi.
Çanakkale programı, izleyicileri duygulandırarak kahramanlık destanının yazıldığı o günleri tekrar yaşattı. Etkinlik kapsamında Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim üyesi Başar Özak’ın Çanakkale Zaferi ile ilgili sunumu, ünlü bestekar Amir Ateş’in Çanakkale’ye dair seslendirdiği ilahiler katılımcılardan büyük alkış alırken, sanatçı Arzu Akça ve Recep Ergül’ün anlatımlarla süsleyerek seslendirdiği Çanakkale türküleri ise büyük beğeni topladı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen ve halkın yoğun ilgi gösterdiği programa, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Kerim Tufan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Celal Taş, daire başkanları, kamu kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı. Çanakkale Savaşı’na ait orijinal görüntülerin slayt eşliğinde sunulduğu Çanakkale belgeseli, Türk sanat müziği sanatçısı Arzu Akça’nın ve sanatçı Recep Ergül’ün Çanakkale Savaşı üstüne söylenmiş, ülkemizin her yöresinden derleyerek seslendirdiği türküler ile bestekar amir Ateş’in seslendirdiği ilahiler, programa katılanları derinden etkiledi.
Çanakkale Zaferi’nin önemine vurgu yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Kerim Tufan, “Bu coğrafyada yaşamanın elbet bir bedeli var. Türk milleti bu bedeli yıllardır ödemeye devam ediyor. Haçlı Seferleri’ne karşı ödedik, bitiremedik. Kurtuluş Savaşı’nda yedi cihana karşı mücadele ettik, bitiremedik. Yemen’de yanarak, Sarıkamış’ta donarak, Çanakkale’de son neferine kadar ölerek mücadele ettik, yine bedeli ödeyip bitiremedik. Daha sonra sağ- sol, Alevi-Sünni meselesi dediler, yine bu bedeli ödeyip bitiremedik. 30 senedir devam eden terör olaylarında çok bedel ödedik, yine bitiremedik. Kısacası, bu dünyayla bir türlü ödeşemedik. Öyle görünüyor ki, bu mücadelemiz devam edecek. Ama o şehitlerimiz bize öyle bir vatan bırakmış ki, bütün dünyanın ağzı sulanıyor. Bu vesileyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatan için canını feda eden tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun” diye konuştu.