Bacak yaraları ya da varis yaralarının günümüz toplumunda çok yaygın ve sık görülen hastalıklardan biri olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahı Prof.Dr.Ahmet Akgül, “Erken dönemde etkili bir tedavi uygulanmazsa, iyileşmeleri güç olabilir. Ama artık varis yaraları ameliyat ile düzelebiliyor” dedi.
Varis yalnızca bizim toplumumuzda değil tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen Kalp ve Damar Cerrahı Prof.Dr.Ahmet Akgül, “Uygun olmayan tedaviler sonucu veya doktora başvurmama sonucu, tedavi edilebilen varis hastalığı ilerleyip "varis yarası" na dönebiliyor. Daha çok ayağın iç topuğu çevresinde oluşan bu yara, bacakta görülen yaralar içinde en sık rastlanılan olanı. Varis yarası ile doktora başvuran hastalara genelde ilaç ve varis çorabı verilip, ömür boyu bu yarayla yaşanacağı söyleniyor ve ameliyat olamayacağı belirtiliyor” diye konuştu.
Konu ile ilgili, varis tedavileri konusunda Avrupa da dersler veren, kendi adıyla ameliyat teknikleri olan ve sayısız varis hastası tedavi eden Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Kurucusu Prof.Dr.Ahmet Akgül şu bilgileri verdi.
HER VARİS VARİS YARASINA DÖNER Mİ?
Öncelikle şunu söylemeliyim, varis ayrı değerlendirilmeli, varis yarası ayrı değerlendirilmelidir. Varisler uygun tedavi edilmez, hasta da korunma önlemlerini almaz ise varisler zamanla varis yarasına dönebilir.
TEDAVİLERİ FARKLI MIDIR?
Söylediğim gibi her ikiside birbirinin devamı gibi görünse de tedavileri farklıdır. Varis tedavisi için günümüzde birçok seçenek mevcuttur. Lazer, radyo dalgaları, buhar, ilaç, varis çorapları, bitkisel ürünler, kremler, köpükler, iğneler ve ameliyatlar gibi. Her geçen gün yeni bir tedavi metodu yeni bir cihaz çıkıyor. Hekimin de hastanın da kafası karışıyor. Bu karışıklık hastanın zararına oluyor. Uygun tedavi göremezse varis sinsi bir şekilde zamanla ilerliyor. Belki tedavi sonrası kozmetik olarak bacakta varis görünmüyor ama içten içe ilerleyen varis, varis yarası şeklinde kendini gösteriyor. Bu şekilde gelen çok hastam var ve hepsinde ortak cümle " hocam, vârislerim için iğne yaptırdık, lazer uygulandı, ilk zamanlar estetik olarak mutluydum, ama sonraları ağrı arttı, bacağım şişti, bacağımın başka yerlerinde tekrar varis oluştu, sonrada bacağımda yara gelişti"
VARİS YARASININ TEDAVİSİ YOK MU, GEÇMEZ Mİ?
Aslında tedavinin esası varisin ilerleyip yara oluşturmasını engellemektir. Varis ömür boyu takip gerektiren kalıtsal bir sorundur. Tedavi sonrası bile tekrarlama eğilimindedir. Varis tanısı konulunca hem hekim hem de hasta tarafından alınacak önlemlerle ilerlemesi ve yara oluşturması engellenmelidir. Yalnızca estetik yaklaşım çok az kişide başarıya ulaşır. Her çeşit önleme rağmen hasta varis yarası olmuşsa genelde yalnızca yara için bölgesel tedaviler yapılmakta ve çok maliyetli ürünler kullanılmaktadır. Fakat yara kısmen ve göreceli iyileşse de bu geçicidir ve yara tekrarlar. Hem moral hem maddiyat hem de zaman kaybı olur. Varis yarası yalnızca sağlık sorunu değil, sosyal sorundur da. Yurt dışından gelen ve dış görünüşü son derece bakımlı olan 29 yaşındaki bir erkek hastamız, 16 yıllık varis yarası nedeniyle evlenememişti.
YALNIZCA YARAYI İYİLEŞTİRMEK YETMEZ Mİ?
Tedavinin en hassas yeri de bu işte. Varis yarası olan hastalarımızda da hatta bazı hekim arkadaşlarla da böyle düşünüyor. Yarası olan hastalar genellikle birçoğu daha önce varis tedavisi aldığı için varisinin geçtiğini düşünüyor, diğerleri de varislerine ameliyat veya lazer yapılmış ama ameliyat sonucu damarlarda pıhtı olmuş hastalar. Her iki grup hastanızda yara bakımına ve eş zamanlı varis tedavisi başlanmalıdır. Varis yarası olan hastalarımızda genellikle dış varis yani gözle görünen varis yoktur veya tedavi edilmiştir. Fakat en önemli varis olan içvaris duruyordur. Gözle görünmediği için hastamız varisi yok diye düşünür halbuki buzdağının görünmeyen büyük kısmı hala duruyordur. İçvarisi ve dolayısıyla varis yarası olan hastaların tedavisi riskli olduğu için genellikle ameliyattan kaçınılır aslında en önemli tedavi yöntemlerinden biri ameliyattır.
İÇ VARİSİ OLAN HASTALARINIZIN İÇİNDE VARİS YARASI OLANDA VAR MIYDI?
İç varisi de olan hastalarımın büyük kısmında varis yarası vardı. Birçok tedavi almış, başka seçeneğin yok diye gönderilmişlerdi. Hastaları ameliyat ettik, tabii risklerini hastalar ve yakınlarıyla paylaşarak. Hepsi yalnızca hastanede 1 gece kalıyorlar ve taburcu oluyorlar. Takiplerine geliyorlar. Yaraları iyileşti veya iyileşme yolunda.
Hastalığın iyileşmesinde veya kontrol altında tutulmasında takip, hasta-hekim diyaloğu, uyum en önemli etken. Varisler ve varis yaraları uzun soluklu bir tedavi sürecidir. "Yeni bir cihaz çıktı, dünyanın en son teknolojisi, tek seansta tedavi, her varise uygundur" sloganları gerçeği yansıtmamaktadır. Tek gerçek olan hastaya özel tedavi ,takip ve hasta-hekim uyumudur. O hastaya ait tedavi, cihazlara değil...”