Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi, çalışmalarıyla bilgi verdi. Mardin basının hak ettiği yerde olmadığını dile getiren Günbegi, özellikle yerel basının güçlenmesi ve gündemi belirlemesi gerektiğini söyledi.
Basın İlan Kurumu’nun 1961 yılında kurulduğunu hatırlatan Günbegi, BİK’in kamunun reklam ve ilanlarına aracılık eden bir kurum olduğunu aktardı. Günbegi, “Türkiye’de bir kaç büyükşehir dışında yaygınlaşmamış bir kurumdur. Mardin Şubemizde 2 Mayıs 2014’te kuruldu. 6 günlük 10 haftalık olmak üzere 16 gazeteye hizmet ediyoruz. Yeni büyükşehir yasasıyla ’Büyükşehir sınırı il sınırından hareketle’ yapılan mevzuat değişikliğiyle ilimize bağlı ilçeler de görev alanımıza girdi. Avrupa’nın birçok gelişmiş ülkesinde yerel basına faklı şekilde destekler bulunuluyor. Türkiye’de ise bu destekler resmi ilan üzerinde yapılıyor. Basın İlan Kurumu olarak bizlerde gazetelerimizden bazı şeyler istiyoruz. Birincisi halkı bilgilendirilmesidir. Gazetelerin hepsinin birbirine benzemesi birbirinin fotokopisi gibi olmamalıdır. Temel olan halkın bilgilendirilmesi noktasında gazetelerin bu vazifelerini yapmasını istiyoruz" dedi.
SARI BASIN KARTI PROJESİ
Mardin’de ilk olarak ’Sarı basın kartı’ projesini devreye soktuklarını dile getiren Günbegi, Mardin’de yayın yapan 23 gazeteye rağmen sadece 18 gazetecinin sarı basın kartı sahibi olduğunu ifade etti. Günbegi, “Birkaç gün gibi kısa zamanda yaptığımız çalışmaların sonucunda başvuru sayısı 37’e yükseldi. Bu başvuruyu yapanlar gazetecilik mesleğini birebir ifa eden kişilerdir. Dolayısıyla sarı basın kartı projesi meyvesini vermiştir. Başvurular da eskisi gibi karışık değil. Çok kolaylaştı. Umarım olabildiğince fazla arkadaşımız sarı basın kartı alır ve nimetlerinden faydalanma imkanı bulur. Sarı basın kartı alanında biz çok geride kalmıştık. Başvurular da eskisi gibi karışık değil. Çok kolaylaştı. Öncelikle gerek uluslararası organizasyonları, gerekse başbakanlık ya da cumhurbaşkanlığı programlarını takip edecek basın mensuplarında Sarı Basın Kartı şartı aranır. Bunun dışında, 81 ilimizden yaklaşık 70’inde toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz faydalanma imkanı da sunar. Yurtiçi ve yurtdışında müze ve ören yerlerine ücretsiz girme imkanı sağlar. Basın trafik kartı alarak, trafikte bir takım geçiş üstünlüklerinden yararlanır" diye konuştu.
Sarı basın kartının bir diğer avantajının ise Gri hizmet pasaportu olduğunu dile getiren Günbegi, “Gri pasaport, kamu görevlilerine verilen pasaporttur. Bu pasaporta sahip olan kişi, vize uygulamasına tabi tutulmaz" şeklinde konuştu.
Sarı basın kartının en önemli avantajının ‘fiili hizmet zammı’ yani ‘yıpranma payı hakkı’ olduğunu kaydeden Günbegi, “Sizler gerçekten çok meşakkatli bir iş yapıyorsunuz. Ciddi stres altındasınız. Yeri geliyor şiddete maruz kalıyorsunuz. Bu hak sayesinde Sarı Basın Kartı sahibi olan bir kişi çalıştığı her bir yıl için 3 ay yıpranma payı hakkı alıyor" ifadelerini kullandı.
"ÇALIŞAN GAZETECİLERİ DESTEKLİYORUZ"
Basın İlan Kurumu olarak muhtaç ve ölüm yardımları yaptıklarını hatırlatan Günbegi, bu yardımların karşılıksız yapıldığını söyledi. Ölüm yardımının bir defaya mahsus yapıldığını açıklayan Günbegi, muhtaçlık yardımı ise her yıl belirli kriterlere uygun kişilere verildiğini söyledi. Günbegi, “Ayrıca çalışan gazetecilerin desteklenmesine yönelik bir fonumuz vardır. Gazeteci arkadaşımıza 4 bin 200 lirayı 24 ay taksitle verebiliyoruz. Bu paranın her hangi bir komisyon ücreti veya faizi yoktur. Bizler bu parayı gazeteci arkadaşımıza ödünç olarak veriyoruz" dedi.
Türkiye’nin ilk 5 dildeki gazetesi Merdin, Mardin Life Yayın Grubu bünyesinde ek olarak yayınlandığını ifade eden Günbegi, Türkçenin yanı sıra Kürtçe, Süryanice, Arapça ve İngilizce dillerinde yayın yaptığını söyledi. Ayrıca Merdin gazetesi, 705 bilişim şirketinin yer aldığı CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı’na da katıldı.
"BARKOD SİSTEMİNE GEÇTİK"
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından hazırlanan “Anadolu’nun Sesi” mobil uygulamasını hayata geçirildiklerini söyleyen Günbeği, “Yerel medyaya destek amacıyla başlatılan proje ile bulut iletişim teknolojisi yerel medyanın kullanımına sunuldu. Ücretsiz olarak isteyen herkesin erişilebileceği uygulama ile yerel gazeteler geniş bir kitleye ulaşabiliyor. IOS işletim sistemine sahip akıllı telefon ve cihazlarda kullanılabilecek uygulama ile yerel medya, gazetelerini mobil platformda yayımlayabilecek. E-gazeteye dönüştürülen yayınlar yerel medya için arşivleniyor. Bu sayede kullanıcılar 7/24 istedikleri yerden kendi yayınlarına erişim imkanına sahip olabiliyor. Proje aynı zamanda, BYEGM tarafından yürütülen Devlet Enformasyon Sistemi (DES) ile entegre çalışacağından zengin bir medya takip kaynağı oluşturacak ve devletin üst makamlarını yerel medya haberleri ile elektronik ortamda gerçek zamanlı bilgilendiriyor. App Store’da ‘Anadolunun Sesi’ adı ile yer alan uygulamada şimdilik 70 ilden 360 gazete günlük olarak yer almaktadır. Bu uygulamanın bizim gazetelerde yer almasını arzuluyoruz. iPhone ile App Store ile bağlanarak barkod numarasını girdikleri anda anında gazeteyi görebilecekler. Tabi buda bir avantajdır. Bu sistem kesinlikle gazeteye bir yük getirmiyor, her hangi bir maliyeti yoktur" şeklinde konuştu.
"SPONSORLAR ARACILIĞIYLA HALKA GAZETE ULAŞTIRIYORUZ"
Sponsorlar aracılığıyla kentin farklı noktalarına gazete standı açtıklarını belirten Günbegi, "2015’de yeni projelerle daha iyi hizmet vermek noktasında programlarımızı hazırladık. Özellikle yerel gazetelerimizin tanıtımı ve okunurluk oranını artırmak için harekete geçtik. Bunun için ilk önce tüm gazetelerimizin içinde bulunduğu bir stant hazırladık. Bu standımız her gün kentin farklı noktalarına olacak ve sponsorlar aracılığıyla gazetelerimiz halka ulaştırılacaktır. Çevredeki esnafla birlikte yoldan geçenler vatandaşlarımız gündemi ücretsiz olarak yerel gazetelerden takip edebilecekler" diye konuştu.