DAEŞ terör örgütünün kıyamet senaryosu ürettiği ve “büyük savaşın yaşanacağı yer” olarak lanse ettiği Dabık, dün ateş altına alındı. Dabık ve çevresinde bulunan 9 DAEŞ mevzisine Türk Hava Kuvvetleri, 11 hedefe ise Koalisyon güçlerince harekat düzenlendi. Suriye Türkmen MeclisiABDurrahman Mustafa, Dabık operasyonu için “Dabık düşerse, DAEŞ’in felsfesi de çöker” dedi.



DAEŞ’E AĞIR DARBE
Star'ın haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri dün Suriye’deki DAEŞ unsurlarına karşı savaşan ılımlı muhaliflere, koalisyon güçleriyle birlikte havadan ve karadan destek verdi. Sabahsaatlerinde Rai’nin güneyindeki 7 bölgede terörist unsurlara karşı yoğun bir çatışma yaşandı. Gün içerisinde yaşanan çatışmalarda 15 muhalif şehit olmuş, 35 muhalif ise yaralandı. Tespit edilen 63 DEAŞ hedefine, 201 FIRTINA ve 100 ÇNRA atışı yapıldı. Bu atışlar sonucunda, teröristlere ait çok sayıda havan ve makinalı tüfek mevzisi, küçük gruplar halinde dolaşan teröristler, 6 silah yüklü pikap tipi araç, malzeme ve erzak yüklü bir kamyon, 7 Katyuşa tahkimli mevzii, 3 çadır tipi barınma alanı imha edildi.

AKTARİN VE DABIK
Türk Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar tarafından icra edilen hava operasyonunda; Aktarin, Türkmen Barı ve Dabık’ta bulunan 9 hedefe 10 bomba atılmış ve DEAŞ TÖ unsurlarınca Komuta yeri, silah mevzii ve mühimmat deposu olarak kullanılan 9 bina imha edildi. Koalisyon güçleri tarafından düzenlenen 11 hava harekatında ise; Ziyadiyah, Bahrutah, Duvaybık, Aktarin ve Türkmen Barı bölgelerinde 13 terörist öldürüldü. DEAŞ teröristlerinin kullandığı 4 bina, ikisi EYP yüklü 3 araç ve 1 havan imha edildi. Muhalif unsurlar, harekatın başlangıcından bu yana 111 meskun mahalde, yaklaşık 960 kilometrekarede kontrol sağladı.

48 SAATTE ULAŞACAĞIZ
Sultan Murat Tümeni komutanı ise “Her şey planlandığı gibi giderse 48 saat içinde Dabık’ta olacağız” dedi. Terör örgütü DEAŞ, Dabık’a çok önem veriyor, kıyametin habercisi olacak nihai bir savaşın yaşanacağı yer olduğu propagandasını yayıyor. Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhalif gruplardan Sultan Murat’ın komutanı Ahmed Osman, Suriyeli muhaliflerin 48 saat içinde DEAŞ’ın elinde bulunan Dabık köyüne ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Osman, çevresine yerleştirilen mayınlardan ötürü Dabık’a önceki hedeflere kıyasla daha yavaş ilerlendiğini belirterek, “Her şey planlandığı gibi ilerlerse, 48 saat içinde Dabık’ta olacağız” dedi. ABD Başkanı Barack Obama’nın DEAŞ ile mücadeleden sorumlu temsilcisi Brett McGurk, Twitter’da yayımladığı mesajında ABD önderliğindeki koalisyonun, DEAŞ’ın “zayıflamakta olan kalesinin birkaç kilometre yakınına gelen” muhaliflere aktif destek verdiğini belirtti. ABD’li yetkililer Dabık’ın alınmasının DEAŞ’ın moraline darbe olacağını ve örgütün elindeki Musul ve Rakka gibi büyük kentleri tutmakta zorlanacağını belirtiyorlar.

TÜRK ORDUSU GELMELİ
Musul eski valisi ve Haşd El Vatani genel komutanı Etil El Nüceyfi, Türk Ordusu’nun Suriye’nin Cerablus ilçesini terör örgütü IŞİD’den temizlemek amacıyla düzenlediği operasyonların kaydettiği başarılardan Musul operasyonlarında da yararlanılabileceğini kaydetti. Nüceyfi bu yüzden Türk Ordusu’nun Musul’un kurtarılmasına katılmasına gerekli olduğunu belirtti. El Nüceyfi, Türk askerinin verdiği eğitimin Koalisyon Güçleri tarafından da beğenildiğini kaydederek, “Cerablus’ta elde edilen başarının Musul’un kurtarılmasında da yararlanılmasını arzu ediyoruz’’ dedi. dedi.