Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Camilerimiz ve mescidlerimiz buralarda okunan ezanlar, namazlar, irad edilen vaazlar, hıfz edilen Kuran-ı Kerim'ler sebebiyle İslam'ın alameti farikasıdır. Bu cami İstanbul için müstesna bir eserdir" dedi.

Erdoğan konuşmasında yapımı devam eden Çamlıca Camisi'nin de 1, 1-5 yıl içinde tamamlanacağı müjdesini verdi.

Açılış öncesi cuma namazı için gelen vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yoğun ilgi gösterdi.,

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Camilerimiz ve mescidlerimiz buralarda okunan ezanlar, namazlar, irad edilen vaazlar, hıfz edilen Kuran-ı Kerim'ler sebebiyle İslam'ın alameti farikasıdır. Bu cami İstanbul için müstesna bir eserdir" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti:

MABEDLERİMİZİ HEDEF ALIYORLAR

"Ecdadımız, Haçlı Seferleri'nden beri devam eden mücadelenin kahraman neferleri olma şerefine nail olmuşlardır. Bugün de ülkemize ve milletimize saldıranlar, öncelikle dikkat edin, mabetlerimizi hedef alıyorlar. Hatırlarsanız 15 Temmuz'da Ankara'da Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Başkanlığı'ndaki mütevazı camimiz ve Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Millet Camimiz savaş uçaklarıyla bombalandı. İstanbul'da sela okunan pek çok cami darbeciler tarafından kurşunlandı. İzmir'de yine sela okunan bir camiye ve oradaki görevlimize hoyratça saldırıldı. Bütün bunlar tesadüfi değildir. Ezanları susturmadan, bayrakları indirmeden ülkemizi işgal edemeyeceklerini bilenler, özellikle bu mekanlarımızı hedef alıyorlar

ÇAMLICA CAMİSİ, 1-5 YILINDA İÇİNDE BİTİYOR

İstanbul'da 15 Temmuz gecesi sela okunan pek çok cami darbeciler tarafından kurşunlandı. İzmir'de müezzinimiz tartaklandı. Ezanları susturmadan ülkemizi işgal edemeyeceklerini bilenler özellikle bu mekanları hedef alıyorlar. Kimsenin gücü yetmeyecek.

İslam'ın eserleri hoyratça alçakça kasıtlı olarak yok ediliyor. Suriye'de de Irak'ta da bu böyle. Biz böyle bir felaketi yaşamayacağız.

İnşallah Yıldız Sarayı'mızı yeniden inşa ediyoruz. Çamlıca sırtlarındaki camimiz gibi yeni abide eserler de inşa ediyoruz. O camimiz Cumhuriyet tarihinin bir numarası olacak. 1, 1-5 yıl içinde tamamlayacağız.

Bizim milletimizin mayası sağlamdır, özü sağlamdır. Böyle olduğu için de eksiklerimizi kısa sürede tamamlayacağız.

Açılışını yaptığımız Yıldız Hamidiye Camii restorasyonunu hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Rabbimden camimizde kılınacak namazları, okunacak Kuran-ı Kerim'leri katında makbul kılmasını niyaz ediyorum. 

VATANDAŞLARDAN YOĞUN İLGİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından açılışı gerçekleşecek olan Yıldız Hamidiye Camii'ne geldi.

Burada cuma namazını kılan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci eşlik etti. 

Yıldız Hamidiye Camii, cuma namazının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ibadete açıldı. Öte yandan, camiye gelen vatandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yoğun ilgi gösterdi. Çevrede ise polis ekiplerince yoğun güvenlik önlemi alındığı görüldü.

27 MİLYONA MAL OLDU

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Sultan  Abdülhamid tarafından 1885'te mimar Nikolaidis Jelpuylo'ya yaptırılan caminin  restorasyonu, yaklaşık 27 milyon liraya mal oldu.

Restorasyon çalışmaları kapsamında, cephelerdeki sıvalı yüzeylerden  alınan örnekler, laboratuvar ortamında incelenerek, camiye en uygun sıva türü  ortaya çıkarıldı. Elde edilen sıva ile tamirleri gerçekleştirilen camide, 3  milimetre kalınlığında, kireç esaslı özel harçla ince bitim sıvası yapıldı.

Ahşap kubbenin kurşun örtüsü sökülerek, kaplama tahtası ve kubbe  kaburgalarının tamir ve ıslah çalışmaları tamamlandı. Islah çalışmalarından sonra  kubbe  2 milimetre kalınlığında kurşun ile yeniden  örtüldü. Bakır olan kubbe  aleminin konservasyonu yapılarak, altın varak ile kaplandı. Kubbe kasnağının  ahşap karkasına gerekli müdahaleler yapılarak, kasnakta bulunan ve tekrar  kullanılamayacak durumdaki kaplamalar, ahşap süslemeler ve pencereler, orijinal  örneğine göre yenilendi.

Kubbe etrafında bulunan çatıların kurşun örtüsü ve kaplama tahtaları,  koruyucu çatı altında sökülerek tamir edildi. Özel ebatlı özgün taşıyıcı ahşap  elemanlarda sağlamlaştırma işlemi yapıldı. Karkasta bulunan tüm ahşap elemanlara  yangın geciktirici kimyasal ve emprenye sürüldü. Kurşun altı ahşap kaplamalar  yenilenerek, 2 kat soğuk uygulamalı yalıtım yapıldı.

KALEM İŞİ İÇİN ARAŞTIRMA

Camide araştırmalar sonucu elde edilen veriler doğrultusunda, son  dönem kalem işi, alttaki özgün kalem işine zarar vermeden, mekanik ve kimyasal  yöntemlerle itinalı şekilde raspa edildi. Raspa sonrası çimento esaslı  imitasyonlar duvar yüzeyinden uzaklaştırılarak, kağıt hamuru ile tuz alma işlemi  gerçekleştirildi.

Özgün sıvalarda mikro enjeksiyon yöntemi ile sıva sağlamlaştırma  işlemleri yapıldı. Raspa sonrası özgün kalem işi çıkmayan kısımlarda gerekli sıva  tamiratları yapılarak kalem işi için zemin hazırlığı imalatları yapıldı. Cami  içerisinde bulunan özgün bezemeli kısmın eksik kısımlardaki yeni uygulama  alanları, özgün bezeme biçim ve renk özelliklerine uygun olarak revize edildi.  Alttan gelen özgün bezemeli kısımlarda güçlendirme, temizlik ve noktasal rötuşlar  yapılarak, desen, altın varak ve yazıların özgün haline asgari düzeyde müdahale  edildi.

Cami tavanlarında bulunan özgün tuval bezinde de mekanik ve kimyasal  yöntemlerle itinalı bir temizlik çalışması yapılarak, tuval bezinin kapsamlı  konservasyonu gerçekleştirildi.

AHŞAP KAFESLERE ÖZEL CİLA

Harem ve selamlık kısımlarında bulunan ve Sultan Abdülhamid'in el  işçiliği olduğu rivayet edilen ahşap kafeslerin özgün kuş gözü kaplamasına zarar  vermeden, yüzeye uygulanan cila tabakası kimyasal yöntemle uzaklaştırıldı.  Kaplamalar ve ahşap süsleme elemanları, konservasyonun ardından bitkisel gomalak  cila ile cilalandı.

Mermer süsleme elemanlarının yüzeyinde zamanla çevresel etkenlerden  oluşan kir tabakası, zemine ve altın varaklı yüzeylere zarar vermeyecek şekilde  kimyasal yöntemlerle temizlendi. Harem ve selamlık kısımlarında bulunan iki özgün  antika çini sobanın kapsamlı konservasyonu yapıldı.

Cami avlusunda özgün olmayan ve deforme olmuş mevcut yonu taşı, döşeme  kaplaması sökülerek, 10 santimetre kalınlığında yonu taşından yeniden döşendi.  Yürüme yollarındaki kayrak taşı döşeme kaplaması da yenilendi.

Cami çevresinde bulunan bitkisel süslemeli pik döküm korkuluklar  özenle sökülerek, üzerindeki kat kat yağlı boyalar kimyasal yöntemle raspa  edildi. Döküm korkuluklar, ıslah çalışmaları yapılarak yerlerine monte edildi.  Cami çevresinde bulunan beton harpuştalar çürütülerek, yonu taşından orijinal  örneğine göre yeniden imalatı yapıldı.

TARİHİ FOTOĞRAFLARDAN YARARLANILDI

Restorasyon çalışmaları kapsamında tarihi fotoğraflara ve restitüsyon  projesine göre döküm aydınlatma direkleri ve pirinç fenerler yeniden imal edildi.

Cami avlusunu çevreleyen ihata duvarlarındaki niteliksiz boya, macun  ve sıva katmanları itinalı şekilde raspa edildi. Tuvaletler ve şadırvan ıslah  edilerek, günün koşullarına göre yeniden dizayn edildi.

Yıldız Saat Kulesi'nin de çevre düzenlemesi kapsamında restorasyonu  yapıldı. Kulede bulunan orijinal saat mekanizmasının bakım ve onarımları  yapılarak çalışır vaziyete getirildi. Dış cephesinde bulunan taş süsleme  elemanlarının kapsamlı konservasyonu gerçekleştirildi.

CAMİNİN MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Restorasyonu tamamlanan Yıldız Hamidiye Camisi'nde farklı dönemler ve  üsluplardan derlenmiş öğelerin yan yana getirildiği "eklektik" (seçmeci) üslup  egemen.

Caminin ön ve arka cephelerin eksenlerinde yükselen taç kapı görünümlü  kitleler Selçuklu ve klasik Osmanlı üsluplarına, pencereler gotik üsluba,  harimdeki dilimli kemerleri sütun başlıkları ve kalem işleri ise Endülüs-Mağrip  kaynaklı oryantalist üsluba bağlanıyor. Harimin duvarlarının alt kesiminde yer  alan "yalancı çini" denebilecek kalem işi bezeme, klasik dönem Osmanlı  çinilerindeki rumili kompozisyonları andırıyor.

Caminin iç dekorasyonuna ise kalem işi süslemeler hakim. Her ne kadar  yerleştirme düzeni, tasarım desen ve motifler geleneksel Osmanlı mimari  dekorasyonuna uygunsa da dikdörtgen çerçeveler ve tüm yüzeylerin bezeme için  kullanılmış olması, gelenekten ayrılan uygulamalar olarak değerlendiriliyor.

Yıldız Hamidiye Camisi kubbe ve kubbe kasnağı ahşap olan, tavanlarında  tuval bezi üzerine kalem işi olan ve içerisinde kalem işi ve abanoz  süslemelerinin bulunduğu bir tasarım örneği.

Siyah zemin üzerine sarı sedef kakmalı olarak yazılmış ve alçı işi  çerçevelerle şekillendirilmiş hat levhalarında ise Allah, Hz. Muhammed, Dört  Halife, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin adları yazılı. Alman İmparatoru II. Wilhelm'in  armağan ettiği, kubbe merkezinde bulunan avize de Yıldız Hamidiye Camisi'nin  kıymetli eserlerinden kabul ediliyor.

Kaynak.Milliyet