Cem TURSUN - İstanbul,() KOÇ Üniversitesi 21. yıl mezunlarını verdi. Koç Üniversitesi 2014-2015 akademik eğitim ve öğretim dönemi lisans ve lisansüstü eğitimini başarıyla tamamlayan 1437 öğrenci törenle diplomalarını aldı. Mezuniye töreni, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ve dünyaca ünlü Amerikalı gazeteci Christiane Amanpour'un katılımıyla Rumelifeneri Kampüsü'nde gerçekleştirildi.



RAHMİ KOÇ TÖRENDE KONUŞTU



Törenin açılışında konuşan Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rahmi M. Koç, üniversite için güzel gelişmeler olduğunu belirterek Koç Üniversitesi'nin kurulduğu günden bu yana akademik alanda önemli başarılara imza attığını vurguladı. Rahmi M. Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “250 milyon dolara mal olan Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanemiz Ekim 2014'ten beri faaliyetini sürdürüyor. Tıp Fakültemiz ülkemizdeki en yetenekli öğrencileri çekiyor. Öğrencilerimizin yüzde 73'ü çeşitli oranlarda burslu ve binden fazlası da tam burslu olarak okumaktalar. Rektörümüzün, dört sene evvel, şahsen başlattığı 'Anadolu Bursiyerleri' programı başarıyla yürümektedir. 90 ayrı şirket ve şahısın yarattığı finansman ile Anadolu'nun her köşesinden seçilen, en parlak 175 öğrenci yüzde 100 burs ile eğitim görmektedir. Bu kişi ve kuruluşlara, eğitime verdikleri destekten dolayı minnettarlığımızı ve teşekkürlerimizi sunmak istiyorum" diye konuştu.



"DAİMA HÜR OLMAYA ÇALIŞIN"



21. yıl mezunlarına seslenen Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan şunları söyledi: “Biz burada size iyisiyle kötüsüyle hür bir ortam sağlamaya çalıştık. İçinizdeki heves ve heyecanların en iyi şekilde tezahür etmesini sağlamaya çalıştık. Gitiğiniz yerlerde ya siz bir amir olacaksınız yada amirleriniz olacak yada iş kuracaksınız. O yaptığınız işlerde de daima hür olmaya çalışın" diye konuştu.

AMERİKALI GAZETECİ AMANPOUR DA TÖRENE KATILDI



CNN kanalının Dış Haberler Servisi Şefi ve CNN International sunucusu Amerikalı gazeteci Christiane Amanpour ise konuşmasına, “Türkiye'de, İstanbul'da olmak, Avrupa ve Orta Doğu'nun, İslamiyet ve Hristiyanlığın, otoriter rejimler ve demokrasinin yan yana geldiği bu noktada olmak muazzam bir şey" sözleriyle başladı. Öğrencilere, “Hayatınızı neye adarsanız adayın, ailenize, içinde yaşadığınız topluluğa, ülkenize, dünyanıza - dünyamıza - özen gösterecek kadar istekli ve zeki olacağınızı umarım" diye seslenen Amanpour, şöyle devam etti: “Ne yaparsanız yapın, ister finansla, ister bilimle, tıpla, sanatla, spor veya gazetecilikle uğraşın, sadece kendinizi zenginleştirmenin ötesinde bir amaca adanmış bir yol seçebilirsiniz. Kendinize ve içinde yaşadığınız topluluğa anlam katan bir yol seçin -dönüştürücü olmayı tercih edin"

"DÜNYAYI DAHA İYİ BİR YER HALİNE GETİREBİLİRSİNİZ"



Kendisinin de son derece riskli ve stresli bir hayata ve kariyere sahip olduğunu ifade eden Amanpour şunları söyledi: “Buna rağmen yaptığım işe tutkuyla bağlıyım ki, en önemlisi bu. Ve zamanla eşim ve oğlumla birlikte iş-yaşam dengesinde doğruyu yakaladım. Hepiniz kesinlikle üstün başarılı öğrencilersiniz, ama hepiniz, hepimiz, sadece piyasa ortamında değil, toplum içinde yaşıyoruz. Son derece zeki bir grup insan geleceğin girişimcileri için çok ilginç ve iyimser yeni bir paradigmadan bahsediyor. Onlardan dinlediğim kadarıyla başarıyı, mutluluğu ve ilerlemeyi sadece parayla ve hissedarların elde ettiği kârla ölçmekten uzaklaşıp bir fayda ekonomisi yaratmaya doğru gitmeliyiz ve gayrisafi yurtiçi hâsılamızı, ne kadar istihdam sağladığımızla, dolayısıyla ne kadar refah yarattığımızla ölçmeliyiz. Ölçütümüz şu olmalı: Savaştan yıpranmış, mültecilerle dolup taşan, aşırı uç ideolojilerin yükseldiği, çevresel felaketin eşiğindeki dünyamızdan daha iyi bir dünya yaratabiliyor muyuz? Koç Üniversitesi'nde harika bir temel bilimler eğitimi almış olan, dünyamızın en önemli bölgelerinden birinin kalbinde yaşayan sizler, eğer isterseniz büyük bir fark yaratabilir, dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilirsiniz."

"İNSANLIĞIN ORTAK İYİLİĞİNİ DE DÜŞÜNÜN"



Konuşmasında cinsiyet eşitliğine de değinerek, kadınların geleceğe dair her türlü planın eşit bir parçası olmak zorunda olduğuna dikkat çeken Amanpour, cinsiyet eşitliği ve temel eşitliklerin, tüm dünyayı çok daha verimli, adil, gelişmiş ve başarılı kılacağını kaydetti. Amapour sözlerini şöyle tamamladı: “Her birinizin hayatınızı nasıl yaşayacağınıza, gayelerinize, hayattaki amacınıza ve tutkuyu nerede bulacağınıza karar vermeniz gerekecek. Ve bu kararları verdiğinizde, işte o zaman dünyayı değiştirmeye başlayacaksınız. Bunu yaparken kendi iyiliğinizi düşünün... Ama aynı zamanda dünyamızın iyiliğini, insanlığın ortak iyiliğini de düşünün"

Konuşmaların ardından Koç Üniversitesi 2014-2015 akademik eğitim ve öğretim dönemi lisans ve lisansüstü eğitimini başarıyla tamamlayan 1437 öğrenci kep attı.

(FOTOĞRAFLI)