GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de tarihi iki konağın restore edilmesiyle oluşturulan, arkeolojik ve etnografik eserlerin yanı sıra yörenin gelenek - göreneklerini yansıtan materyallerin sergilendiği İkizevler Etnografya Müzesi’nde, her geçen yıl ziyaretçi sayısının arttığı belirtildi.

Gümüşhane Kültür ve Turizm İl Müdürü Temel Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özcan Mahallesi'nde Erol Karabiber ve İbrahim Ömürdağ'a ait yan yana iki konağın 1998 yılında kamulaştırıldığını hatırlattı.

"Konakların müzeye dönüştürülmesi çalışmalarına 2004 yılında başlandı. Restorasyon çalışmalarımız ise 2006 yılı başında tamamlandı" diyen Yalçın, müzenin pazartesi günleri hariç ziyarete açık tutulduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Müzemizin birinci katı giriş olarak kullanılıyor. İkinci katında, yöremizin tarihini, kültürünü, geleneklerini yansıtan mankenler bulunuyor. Müzemize, kaynana ve gelinler, yöreye has kilim ve halı dokuyan genç kızlar, Kur'an-ı Kerim okuyan kayınpeder, büyük gelin, küçük gelin gibi mankenler konuldu."

Müzede eski kab ve mutfak eşyalarının da sergilendiğini dile getiren Yalçın, müzenin üçüncü katında ise tamamıyla etnografik ve arkeolojik eserlerin sergilendiğini, burada etnografik ve arkeolojik eser ile Osmanlı döneminde Gümüşhane’de basılan gümüş sikkeler bulunduğunu belirtti.

Her geçen yıl müzeye gelen ziyaretçi sayısının artış gösterdiğine işeret eden Yalçın,  2012’de bin 867, 2013’te 3 bin 500, geçen yıl ise 140’ı yabancı turist olmak üzere 4 bin 257 kişinin müzeyi ziyaret ettiğini söyledi.

Yalçın, bin 66 eserin yanı sıra Gümüşhane aile yaşamının sergilendiği müzede ziyaretçilerden ücret alınmadığını vurguladı.