Eskişehir’de kamyon ve çekici üretimi yapan Ford Otosan fabrikasında önceki gün başlayan iş bırakma eylemi, 3’ncü gününde de devam ediyor.
Pazartesi günü 08.00-18.00 vardiyasına gelen işçiler sabah saat 11.00’den itibaren, ’ücretlerinde iyileştirme yapılması’ ve ’Türk Metal Sendikası’nın Ford fabrikasından çıkması’ talepleriyle fabrika bahçesinde iş bırakma eylemi başlatmıştı. İşçiler, dün aralarında aldıkları karar doğrultusunda, fabrika bahçesinden çıkarak nöbet sistemine geçmişti. Gece boyunca 50-100 kişilik işçi grubu, fabrika dışına kurdukları çadırlarda sabahladı. Sabah saatlerinde ise diğer işçiler fabrikaya gelerek, gece nöbet tutan arkadaşlarını dinlenmeleri için evlerine gönderdi. Ayrıca dün akşam işçilerin fabrika bahçesinden çıkmasının ardından fabrika kapılarına jandarma bariyerleri konulması ise dikkat çekti.
Eylemin 3’üncü gününde gelinen noktayı değerlendiren İşçi Temsilcisi İsmail Demirbaş, bu sürecin bir an önce bitmesini ve iş başı yapmak istediklerini söyledi. Herkesin çok gergin ve stresli olduğunu hatırlatan Demirbaş, “Herkes, ekmeğinin peşinde, “acaba geleceğim ne olacak?” kaygısı içerisinde. Fakat dile getirilen talepler, belki bugün çok dikkate değermiş gibi görülüyor, ama süreç içerisinde Türk Metal Sendikası’nın uzun dönemdir ücretleri rezil bir şekilde, sefalet ücretine dönüştürdüğü sürecin telafi edilmesi bir anda mümkün görülmüyor. Çok zor görülüyor” dedi.
“İŞÇİLER, BOMBA ETKİSİ MEYDANA GETİRECEK ŞEKİLDE GERGİN HALDELER”
Demirbaş, işçilerin çok gergin olduğunu da belirterek, “Bugün Türkiye’nin her yerinde işçiler, bir bomba etkisi meydana getirecek şekilde gergin haldeler. Yıllardır bu sendikaya karşı olan öfke, bir anda ortaya çıktı. Şu anda ortaya çıkmasaydı, belki daha tahribatlı şekilde ortaya çıkacaktı. Çünkü insanlar çok gerginler. Sendika yıllardır insanlara, baskı, korkutma, yıldırma, evlerini taşlama, tehdit etme, işten attırma gibi süreç geçittirdi. Artık bu sürecin sona ermesini istiyoruz” diye konuştu.
“KİME KARŞI BARİYER KOYUYORSUNUZ?”
Dün akşam fabrika bahçesinden çıkmalarının ardından fabrikanın giriş kapısına jandarma bariyerleri konulduğunu aktaran Demirbaş, şöyle devam etti:
“Kime karşı bariyer koyuyorsunuz? Bu insanlar, bu fabrikanın sahipleri, kendilerini bu fabrikanın sahibi olarak görüyorlar. Bizim kötü bir niyetimiz olamaz. Yasa dışı hiçbir düşüncemiz de olamaz. Biz sadece kararlı bir şekilde taleplerimizi dile getirmeye çalışıyoruz. Bizi dinleyin, kulak verin. Biz işimizi, fabrikamızı, ülkemizi seviyoruz. Bizim sesimize kulak verin. Sorunlarımızı çözeriz.”
İşçilerin fabrika dışına kurdukları çadırlarda bekleyişi, sağanak yağmur altında sürüyor.