SAMSUN (AA) - Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) AB Bilgi Merkezi tarafından "KOBİ'ler için AB Finansal Destekleri ve Horizon 2020 Semineri" düzenlendi.

Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin, bir otelde düzenlenen toplantıda, Avrupa'daki işletmelerin yüzde 99'unu temsil eden KOBİ'lerin ekonominin bel kemiği olduğunu söyledi.

Son beş yılda ortaya çıkan iş imkanlarının yüzde 85'ini sağlayan KOBİ'lerin özel sektördeki toplam iş gücünün üçte ikisini de istihdam ettiğine değinen Şahin, "KOBİ'ler Avrupa Birliği ekonomisi için olduğu kadar Türk ekonomisi için de önemlidir. Yaratılan istihdamın yüzde 76 gibi büyük kısmını sağlamakta, toplam işletme sayısının yüzde 99,8'ini teşkil etmekte ve bir bütün olarak ekonominin yüzde 54'üne tekabül etmektedir" dedi.

KOBİ'lerin Türkiye'de ihracatın yüzde 59,3'ünü, ithalatın yüzde 39,9'unu üstlendiğini bildiren Şahin, şöyle konuştu:

"2009 yılında Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan Avrupa KOBİ Haftası çerçevesinde KOBİ'ler için 37 ülkede eş zamanlı olarak düzenlenmekte olan etkinlikler ile mevcut girişimcileri faydalanabilecekleri destekler konusunda bilgilendirmeye ve daha çok sayıda insanı kendi işini kurmaya teşvik etmeye yardımcı olmak amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, oda olarak gerçekleştirdiğimiz sayısız proje ve etkinlikle beraber Samsun Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi olarak KOBİ ve Kümelenme Uzmanı John Murray’in katılımıyla gerçekleştirilecek KOBİ’lere yönelik Avrupa Birliği Destekleri ve Horizon 2020 programının ele alınacağı bir seminer gerçekleştiriyoruz."

AB KOBİ ve Kümelenme Uzmanı John Murray ise Türkiye'nin ekonomik büyümesinin son 20 yılda çok ileri gittiğini, birçok doğu Avrupa ülkesinin önüne geçtiğini dile getirdi. 

Konuşmasında Samsun'un akıllı bir şehre nasıl dönüştürüleceği yönünde bilgiler vereceğini de ifade eden Murray, şunları kaydetti:

"Akıllı beceriler, insanlar, üniversiteler, işler, akıllı ulaşım... Bunlardan bahsedeceğiz. Modern bir şehirden bahsediyoruz. Barcelona haline gelmeyecek belki ama Samsun'un da akıllı bir şehir olabileceğini göstermemiz gerekiyor. Yani tramvayın havaalanına kadar gitmesi gerekiyor. Havaş'a bineceğimize 21. yüzyıl tramvayına bineceğiz. Samsun'un akıllı şehir haline gelmesinde kilit rol, üniversiteden mezun olanların burada kalmak istemesinde yatıyor. Burada kalırlarsa eğer zekalarını, sağduyularını da işin içine koyacaklar. Bu şekilde Samsun'u akıllı bir yer haline getirecekler."

Seminer kapsamında Bulgaristan'dan gelen mobilya, inşaat ve gıda sektöründen 25 kişilik iş adamı heyetinin Türk firmalarla ikili iş görüşmeleri yapacağı öğrenildi.