Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, fındıkta yeni sezon öncesi dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Devletin her sene fındık üreticisine verdiği alan bazlı desteğin üretime bir katkı sağlamadığını ifade den Bayraktar, müdahale alımlarının da FİSKOBİRLİK üzerinden olması gerektiğini söyledi.

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, “Türkiye’de mutlaka müdahale alımı yapılmalıdır. Bu alımın sadece fiyata endeksli olmadığını kamuoyuna izah etmelidir. Dünyadaki fındık piyasasını Türkiye yönetmelidir. Bu ürüne yatırımcı çekilmelidir. Bunları yapabilmesi için fiyat istikrarını, stok kontrolünü sağlamalıdır. Piyasadaki spekülasyonları engelleyebilecek ortam oluşturulmalıdır. Bunun içinde devletin kendi eliyle ya da uygun göreceği aracı bir kurumla müdahale alımı yapmalıdır. Bize göre de bu aracı kurum FİSKOBİRLİK olmalıdır. Bu aracı kurum devlet adına gerektiği zaman fındık ürünü çok olan piyasadan fındık almalı, az olduğu zaman gerektiğinde fındık vermeli. Bir fiyat istikrarı oluşturmalı fakat maalesef bunu başaramıyoruz. Devlet her sene destek adı altında üreticiye 8 milyon dolar veriyor ama bu çözüme bir katkı sunmuyor” dedi.

“Piyasa fiyatının üzerinden peşin ya da emanete alım yapılacak”

Fındık üreticisinin düşük fiyat beklentisine rağmen piyasada oluşacak fiyat üzerinden fındık alımı yapacaklarını açıklayan Bayraktar “Fındıkta geçen yıl bekledikleri fiyatı bulamayan üreticiler, bu yılda rekoltenin geçen yıla göre yüksek olmasından dolayı yine fiyatların yine beklentilerini karşılamayacağı gibi bir algı bulunmakta. Sahipsiz kalan bir piyasa ve bu piyasada dalgalanmaya sebep olan bir fiyat bulunmakta. Bunun çözümü biz değiliz. Bu işin çözümü devlettir. Dünyada fındık gibi bir üründe devlet desteği olmadan, bazı yasal koruma altına almadan herhangi bir kurumun bu işi yapabilmesi mümkün değildir. Hükumet ’Üreticiyi korumak bizim görevimiz, siz kocaman bir birliksiniz ve kurumu yaşatmaya çalışın’ diyor. Biz yine de geçmişten sosyal sorumluluk bilinciyle piyasada rekabet dengemizi bozmayacak şekilde üreticimizden piyasada oluşan fiyatın üzerinde bir fiyatla fındık alıyoruz. Bunu son 4 yıldır sürdürdüğümüz gibi bu yeni sezonda da almaya devam edeceğiz. Bütün depolarımız üreticilerimize açık olacak. Aldığımız ürünü entegremizde işleyerek hem katma değer ürün haline getireceğiz hem de piyasaya natürel girmesini engelleyerek arz talep dengesini bozmamaya çalışacağız” diye konuştu.

“Üretici kötü algıyı geçmişte bırakmalı”

Fındık fiyatının serbest piyasaya bırakılmaması gerektiğini de kaydeden Bayraktar, “Türkiye’de fındık fiyatı serbest piyasaya bırakmamalı. Mutlaka alım olmalı bunun amacı stok kontörlü, arz-talep kontrolü ve istikrar olmalı. Eğer bunu devlet yapmaya yanaşmıyor ise doğru bulmuyor ise bu işlerin düzelmesini istiyor ise tüm fındık üreticiler fındığını FİSKOBİRLİK’e vermeleri gibi bir anlayış içine girmelidir. Ben isterim ki üretici kurumuna sahip çıksın kurumla iş birliği içinde olsun. Üreticilerimizin geçmişle ilgili bir kötü algısı olabilir fakat eskilere bakarsanız tüm kamu kurumları zarar ediyordu, şimdi kar ediyor. Üreticilerimiz geçmişi bir kenara bırakarak bizi denetlesin, incelesin alım stratejimizi görsün. Sonuçta FİSKOBİRLİK’in yaşaması üreticinin menfaatinedir” ifadelerini kullandı.