Yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle buluşan Başbakan Yardımcısı ve HükümetSözcüsü Numan Kurtulmuş, dün ilan edilen OHAL'e ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, 3 aydan daha kısa sürede normale dönülebileceği mesajını verdi.

"SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLMAYACAK"
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Numan Kurtulmuş, Olağanüstü Hal'in darbeye teşebbüs edenlerle ilgili işlemlerin süratle yapılmasına yönelik olduğunu söyledi. Kurtulmuş, "Millete karşı hiçbir şey olmayacağının sözünü veriyoruz. Sokağa çıkma yasağı olmayacak, temel haklardan ödün verilmeyecek. Serbest piyasa kuralların işleyişinde en ufak bir aksama olmayacak. Başka konularda OHAL uygulamalarına gidilmeyecek" diye konuştu.

"İNŞALLAH 1-1,5 AY İÇİNDE TAMAMLARIZ"
OHAL'i mümkün olduğunca kısa tutmayı amaçladıklarını kaydeden Kurtulmuş, ""Türkiye'yi dağıtacak bir darbe hazırladıkları ortada, devletin kurumları bakımından ciddi eksiklikler olduğu aşikar. İlk iş FETÖ'cülerin tasfiyesini sağlamak, sonra da eksiklikleri gidermek. En büyük teşekkür millete. Şimdi yaraları sarma zamanı. Millete yansımadan 15 Temmuz darbe girişiminin izlerini silerek, yolumuza devam etmeliyiz. Amacımız OHAL'i mümkün olduğunca kısa tutmak, inşallah 1-1,5 ay içinde işlerimizi tamamlar kaldırır ve normale döneriz."

"YAŞ SÜRECİ NORMAL İŞLİYOR"
"ABD'de de terörü destekleyen bir papazın, Ankara İncek'te bir villada misafir edilmesi halinde onlar ne düşünürse ve ne hissederlerse biz de aynısını düşünüyor ve hissediyoruz" diye konuşan Kurtulmuş, "YAŞ'ın yapılmaması gibi bir kararımız yok, süreç normal işliyor. Emekli askerlerin çağrılacağını zannetmiyorum, TSK'nın personel zafiyetine girmeyeceği görülüyor. Darbecilerin yerine atamalar hızla yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı Muhafız alayı lağvedilebilir, ancak bu konu henüz konuşulmadı" şeklinde konuştu.

"HAVA SAVUNMALARI KUVVETLENDİRİLECEK"
Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis'in hava savunmasının güçlendirilmesinin gerektiğinin ortaya çıktığını vurgulayan Kurtulmuş, "Bu kurumlar özel birliklerle korunmalı. Darbeyi yapanlar, sapkın dini inanışa bağlı, askeri diktatörlük peşinde koşan bir grup. Yarı tanrısal bir güce inanıyorlar. Cumhurbaşkanını değil imamı dinliyorlar" dedi.

"9 BİN 194 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI"
Darbe girişimindeki olaylarda 241 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 537 kişinin yaralandığını da belirten Kurtulmuş, darbe girişiminin ardından 9 bin 194 kişinin gözaltına alındığını, 2 bin 592 kişi hakkında tutuklama kararı verildiğini, 2 bin 277 hakim ve savcının gözaltına alınarak bin 270'inin tutuklandığını, halen 730'unun gözaltında tutulduğunu söyledi.
Kurtulmuş, 6 bin 823 askerin gözaltına alındığını ve bunlardan bin 457'sinin tutuklandığını, 246'sının adli kontrol şartı ile serbest bırakıldığını, 87'sinin de doğrudan serbest kaldığını sözlerine ekledi.

Haberler.com