RİZE (AA) - FİKRET DELAL - Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda üretilen ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen dünyaca ünlü Anzer balının kilogramı bu yıl 850 liradan satışa sunulacak.

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anzer balının, İkizdere'nin Anzer Yaylası'nda 3000-3500 rakım arasında, 200'e yakın arıcı tarafından yaklaşık 3 bin kovanda üretildiğini söyledi.

Anzer Yaylası'nda bu yıl, bal üretiminin yapıldığı dönemde havaların sisli, yağışlı ve soğuk geçmesi nedeniyle rekoltenin beklenenin altında kaldığını anlatan Civelek, "Bugüne kadar mevsim şartları arıcılık için uygun olmadı. Önümüzdeki 15-20 gün içinde havanın düzelmesiyle iyi bir rekolte tahmin ediyoruz. Önümüzdeki günlerin ne getireceğini bilmiyoruz. Hava şartları bu şekilde devam ederse bal olmayacağı yönünde endişelerimiz var" diye konuştu.

Civelek, geçen yıl Anzer balının kilogramını 700 liradan satışa sunduklarını dile getirerek, "Bu yıl yaptığımız artışla Anzer balının kilogram fiyatını 850, yarım kilogramının fiyatını ise 400 lira olarak belirledik. Üreticilerimiz bize balını getirmez ve vatandaşımıza bal ulaştıramazsak piyasada karaborsa olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Kooperatif olarak geçen yıl Anzer balını 700 liradan sattıklarını ancak balın piyasada bin 500 ile 2 bin liraya kadar alıcı bulduğunu anlatan Civelek, "Bizim ürettiğimiz bal 700-800 kilogram, piyasanın talebi ise 2 ton civarındaydı. Balımızı sattıktan sonra karaborsacılar balı fahiş fiyatlarda tüketicilere satıyor. Temennimiz yeterli miktarda bal üretip vatandaşa ulaştırmak" ifadelerini kullandı.

- "En iyi sezonda 3 ton bal üretimi oluyor"

Civelek, Anzer Yaylası'nda en iyi sezonda 3 ton civarında bal üretimi olduğuna işaret ederek, "Bu yılki sezonu hiç tahmin edemiyorum. Kooperatif ve üreticilerimiz açısından endişeliyim. Bizim devamlı müşterilerimiz var. Her yıl doktor tavsiyesiyle bu balı kullanıyorlar. Onlar için de kötü bir sezon olacağını düşünüyorum" dedi.

Geçen yıl 790 kilogram bal ürettiklerini kaydeden Civelek, "Bir kilogram bal isteyenlere yarım kilogram, yarım kilogram isteyenlere 250 gram bal verdik. Piyasayı kontrol altında tuttuk. Bu yıl inşallah yeterli miktarda bal üretiriz" değerlendirmesinde bulundu.

Civelek, Anzer balının yanında Anzer poleni üretimi de yaptıklarını belirterek, "Polenin 100 gramı 100 lira. Polen biraz ağır satılıyor. Polenin son yıllarda ne kadar değerli olduğu anlaşıldı, baldan daha çok kıymetli bir ürün. Üniversitedeki hocalarımız, 100 gram polenin bir kilogram Anzer balına eş değer olduğunu söylüyor" diye konuştu.