ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatan bebeklerin anne sütünden mahrum kalmaması için kurulan ve içerisinde banyosundan, mutfağına, dinlenme salonundan emzirme eğitimi odasına kadar çeşitli alanları bulunan 'Anne Oteli'', annelere ücretsiz hizmet veriyor.

Hastane bünyesinde yeni hizmete giren anne otelinde, bebekleri yoğun bakım ünitesinde tedavi gören anneler, süresiz ve ücretsiz konaklayabiliyor. Anneler, doktor kontrolünde bebekleriyle bir araya gelip, onları emziriyor, temizliklerini yapıyor. İlk defa anne olan kadınlar da doktor ve hemşirelerden bebek bakımıyla ilgili bilgi alıyor.

Hastane Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanede günlük 10 - 12 arasında yeni doğum gerçekleştirildiğini, bazı bebeklerin erken doğum, solunum bozukluğu, beslenme düzensizliği ve mikrop bulaşması gibi nedenlerden dolayı belirli bir süre yoğun bakım ünitesinde ya da kuvözlerde kalması gerektiğini söyledi.

Söz konusu bebeklerin annelerinin de sağlık gerekçeleri nedeniyle çocuklarının yanında kalamadıklarını ifade eden Zehir, annelerin hastanede kalarak, hergün bebeklerini görebilmeleri için uygun bir ortam oluşturmak amacıyla anne otelini oluşturduklarını belirtti.

Hastanenin beşinci katındaki yeni doğan servisinin bulunduğu katta oluşturulan otelden, yoğun bakımda ya da kuvözde kalan bebeklerin annelerinin ücretsiz olarak yararlanabildiklerini dile getiren Zehir, "Yoğun bakımda kalan bebeklerin anneleri, burada kalarak, hergün rahatlıkla bebeklerini görebiliyor ve ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Buradaki annelerimiz, bebekler için hayati öneme sahip anne sütünü de bebeklerine verebilmektedirler. Böylece hem anne-bebek ilişkisini sağlamış olduk hem de bebek için son derece önemli olan anne sütünden bebeklerin mahrum kalmamasını sağladık" ifadelerini kullandı.

- "Burayı oluşturmamış olsaydık anneler koridorlarda, sandalyelerin üzerinde bekleyeceklerdi" 

Anne otelinin tamamen ücretsiz olduğunu ve bebekleri sağlığına kavuşana kadar tüm annelerin otelde misafir edildiklerini vurgulayan Zehir, "Burayı oluşturmamış olsaydık anneler koridorlarda, sandalyelerin üzerinde bekleyeceklerdi" dedi.

Zehir, şunları kaydetti:

"Hem bebeğin yoğun bakımda kalmasının verdiği stres hem de bekleme koşullarının getirdiği stres nedeniyle ciddi sorunlar oluşuyordu. Bir anlamda annelerin daha rahat etmesi, endişelerinin azalması açısından böyle bir ortamın oluşturulmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu mekan tam bir otel mantığıyla oluşturuldu. Annelerimizin her türlü ihtiyacına cevap verecek şekilde tasarlandı. Otelimiz içerisinde 19 yatağımız, mutfağımız, banyo ve benzeri ihtiyaçlar için diğer alanlar, emzirme eğitimi odası ve sosyal alanlarımız bulunmakta. Bir annenin gerek çocuğun bakımı için her türlü eğitimi alması gerekse burada sıkılmaması için tüm sosyal koşulları hazırladık."

- Anneler uygulamadan memnun

Anne otelinde kalan Özlem Aydın da üç gün önce sezaryenle bir erkek çocuğu dünyaya getirdiğini belirterek, yenidoğan yoğun bakım servisindeki bebeğinin sağlığına kavuşmasını beklediğini söyledi.

Üç gündür anne otelinde kaldığını ifade eden Aydın, şunları dile getirdi:

"Gayet güzel, çok memnunum. En azından sandalyede uyumaktansa çok rahat bir şekilde, temiz bir ortamda kalıyorum. Temizlik ve yemek konusunda çok güzel bir ortam oluşturulmuş. Televizyonumuzu izliyoruz, bebek bakımı konusunda eğitim alıyoruz, banyo ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz. İlgi ve alaka da çok güzel. Burası olmasaydı sandalyelerin üzerinde uyuyacaktık, arabası olanlar sürekli buraya gelmek zorunda kalacaklardı. Her şey için çok teşekkür ederim."