Azerbaycan’da bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bank Asya’yla ilgili sorular üzerine, “Teknik ve hukuki olarak yapılması gereken yapılmıştır” dedi.
Resmi temaslarda bulunmak için Bakü’ye gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Azerbaycan’da faaliyet gösteren Türk işadamlarıyla bir araya geldi. İşadamlarıyla olan görüşmesi öncesi basın toplantısı düzenleyen Zeybekci, “Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildik. Çok önemli işaretler, çok önemli heyecanlar aldığımız bir görüşme oldu. İki ülke arasında 15 milyarlık ticaret hacmine ulaşmak için aldığımız o talimatla ilgili bugün daha somut adımlar attık. Gürcistan-Azerbaycan-Türkiye Ekonomi Bakanları olarak 6 Mart’ta ve hemen en kısa sürede Azerbaycan-İran-Türkiye Ekonomi Bakanları olarak Tebriz’de, Kazakistan-Türkmenistan-Azerbaycan ve Türkiye Ekonomi ve Ulaştırma Bakanları olarakta ilk düşündüğümüz yer Türkmenbaşı ama belki başka bir şehirde olabilir, orada bir araya gelerek burada bir işbirliği, ticaretin geliştirilmesiyle, ekonominin geliştirilmesiyle ilgili görüşmeler yapmak üzere bir mutabakatımız var” dedi.
Gazetecilerin Rusya gazını Türkiye’ye taşıyacak “Türk Akımı” projesinin TANAP’a rakip olup olmayacağıyla ilgili sorusu üzerine Zeybekci, “TANAP’a rakip gelmez, TANAP’a kardeş gelir. TANAP’a kardeş geldiği zaman ikisi de güçlü ve önemli hale gelir. TANAP’la birlikte Türk Akımı’nın da geçmiş olması her iki akımı da önemli ve güçlü hale getirir. İnşallah bunda bütün taraflar kazanacaktır. Hem kaynak ülke, hem taşıyan ülke, hem de alan ülke. Hem güvenlik anlamında, hem sürdürülebilirlik anlamında hem de maliyet tarafından bütün taraflar kazanacaktır” diye konuştu.
Bank Asya yönetiminin TMSF’ye devri hakkındaki soruları da yanıtlayan Bakan Zeybekci, “Bu tamamen teknik ve hukuki bir konu. Teknik ve hukuki olarak yapılması gereken yapılmıştır. Türkiye’deki bankacılık sisteminin üzerindeki bir tedirginlik kaldırılmıştır ve bir rahatlama olmuştur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Zeybekci, daha sonra Azerbaycan’da faaliyet gösteren Türk işadamlarıyla bir toplantı yaptı.