Belediyelerin gelirleri arasında yer alan genel bütçe vergi gelirleri tahsilatından alacakları pay miktarları üzerinden yapılacak kesintilerin artırılmasına yönelik yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı.

Belediyelerin gelirleri arasında yer alan genel bütçe vergi gelirleri tahsilatından alacakları pay miktarları üzerinden yapılacak kesintilerde yeni düzenleme yapıldığını belirten Mali Müşavir Burak Oğuz, "Belediyeler ve il özel idarelerine 5779 sayılı Kanuna göre genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden her ay pay verilmektedir. Pay, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamından, vergi iadeleri düşüldükten sonra kalan net tutar üzerinden hesaplanır. Buna göre genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının; yüzde 2,85’i büyükşehir dışındaki belediyelere, yüzde 2,50’si büyükşehir ilçe belediyelerine, yüzde 1,15’i il özel idarelerine ayrılır. Büyükşehir belediye sınırları içinde yapılan genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının yüzde 5’i ile genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden büyükşehir ilçe belediyelerine ayrılan payların yüzde 30’u büyükşehir belediye payı olarak ayrılır. Merkezi yönetim, alacağını tahsil etmek ve mali kaynaklarını daha sıkı kontrol edebilmek için 15/3/2010 tarihli ve 2010/238 Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) ile belediyelerden olan alacaklarını yapacağı ödemelerden kesinti yoluyla tahsil etme yoluna gitti" dedi.

Kesintiler yüzde 10 ve yüzde 25

Yapılan yeni düzenleme ile kesinti miktarlarının arttığını kaydeden Oğuz, şunları söyledi:

"Söz konusu BKK ile büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri ve bunlara bağlı kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası büyükşehir belediyelerine ve belediyelere ait şirketlerin; 31/12/2004 tarihi itibarıyla kamu ve özel hukuka tabi borçları, genel bütçe vergi gelirlerinden her ay ayrılacak paylardan yüzde 40 oranında kesinti yapılarak tahsil edilir. Söz konusu kuruluşların, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip edilen devlete olan borçları, İller Bankasına olan borçları, Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçları ile Hazine alacağı niteliğindeki borçları için şayet 1/3/2010 tarihinden sonra doğan borcu yoksa kesinti oranı yüzde 25 olarak uygulanır. 6/08/2017 tarih ve 30186 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2017/10542 sayılı BKK ile belediyelere ayrılacak paylardan yapılacak kesinti miktarları artırıldı. Yapılan yeni düzenlemeye göre yüzde 40 oranında kesinti yapılan kuruluşlar için ilave yüzde 10 oranında, yüzde 25 oranında kesinti yapılan kuruluşlar için ilave yüzde 25 oranında kesinti getirildi. Şu günlerde gelirlerinin artırmak için emlak vergisine yüklenerek vatandaşların tepkisini üzerine çeken belediyeler, yeni düzenleme ile bir miktar daha gelirden olacaklar. Bu durum özellikle hizmet üretmekte sıkıntı çeken ilçe belediyeleri açısından zorluk oluşturabilir.”