Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Milli Kültür Topluluğu tarafından "Peygamber Soyundan Oğuz Nesline: Seyyid Ahmet Arvasi" konulu etkinlik düzenlendi.

Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Milli Kültür Topluluğu Başkanı Muhsin Bahadır Kıymacı, Milli Kültür Topluluğu’nun çalışmalarına kısaca değinerek, "Türk gençliğinin fikir öncülerinden olan Seyyid Ahmet Arvasi hocamızı yad etmek ve kendisinin fikirlerini 21’inci yüzyılda yaşatmak bizlerin vazifesidir" dedi.

"Arvasi hocadan çok şey öğrendik"

Dr. Semih Uşaklıoğlu ise sözlerine Isparta’ya böyle değerli bir organizasyon çatısı altında bir araya gelmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Seyyid Ahmet Arvasi ile tanışma imkanı bulmuş olmasının kendisi için ne denli gurur verici olduğuna değindi.

Uşaklıoğlu, Seyyid Ahmet Arvasi’nin fazlasıyla mütevazi bir insan olmasının yanı sıra memleketi tüm samimiyetiyle seven, ömrünü tam manasıyla öğrencilerine, gençlere vakfetmiş çok değerli bir isim olduğunu dile getirdi.

Arvasi’den ve kaleme almış olduğu eserlerden çok fazla şey öğrendiklerini belirten Uşaklıoğlu, "Arvasi hoca, Türk dünyasının henüz anlayamadığı derecede büyük bir mütefekkirdir. Çünkü özellikle felsefedeki fizik ve metafizik kavramlarını yıkmış, yerine insan ve insan ötesi kavramını getirmiştir. Olayları eşyaya göre değil insana göre ve insanın dışında olarak tasnif etmiştir. ‘Kendini Arayan İnsan’ ve ‘İnsan ve İnsan Ötesi’ mütefekkirlikte zirveye çıktığı kitaplardır. ‘Kendini Arayan İnsan’ isimli kitabını on bir defa yazıp, her defasında okuyup yaktığını ve yeniden yazdığını anlatmıştı bize. Böylelikle Arvasi hocadan kendi idrak ölçümüzde çok şey öğrendik" dedi.

"Teknolojik üstünlüğü ele geçiremezsek çağdaş olunamaz, o zaman Batı’nın tüfekleri karşısında okla yayla savaşan Kızılderililere döneriz" diyen Uşaklıoğlu, bu sebepten ötürü mutlaka Arvasi’nin de vurguladığı gibi ‘Yüzde yüz Türk, yüzde yüz Müslüman ve yüzde yüz çağdaş’ olunması gerektiğinin altını çizdi.

İslamiyet’in doğru öğrenilmesi gerektiğini de vurgulayan Uşaklıoğlu, "Kendi dinimizi bizzat, ecdadın tertemiz koruduğu kaynaklardan öğreneceğiz. Müslümanlar için kaynak Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim, düşünmeyi ve araştırmayı emreder. Türk gençliğinin en büyük eksiği otokritik yani nefsi mücadeleyi gerçekleştirmiyor olmasıdır" dedi.

"Teknolojik üstünlüğü muhakkak ele geçireceğiz"

Çok okumanın gerekliliğine değinen Uşaklıoğlu, Seyyid Ahmet Arvasi’nin okuma yönündeki düşüncelerini şöyle anlattı:

"Arvasi hoca bizden önce kendi klasiklerimizi, sonra da dünya klasiklerini okumamızı isterdi. Yusuf Has Hacip’i, Kutadgu Bilig’i, Dîvânü Lugati’t-Türk’ü, Dede Korkut’u, İmam-ı Gazali’yi iyi bilmemizi isterdi. Çünkü biz bunları bilirsek o zaman İslam’ı doğru öğrenmiş oluruz. Ama dünya klasiklerinden uzak kalırsak o zaman geri kalırız ve onların kölesi oluruz. Hem kendi klasiklerimizi hem dünya klasiklerini bileceğiz, hem de teknolojik üstünlüğü muhakkak ele geçireceğiz. Kendi klasiklerimizi okursak, Arvasi hocayı okursak o zaman yeni çıkacak radikal İslam tehlikelerinden kendimizi korumuş oluruz."