Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Adnan Hayati Keskin, Ramazan ayının ardından düğün sezonunun açılacak olmasının kuyumculuk sektöründe hareketliliğin yaşanmasına sebep olduğunu söyledi.
Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala, Bayram sonrası düğün yapacaklarda hazırlıklar sürüyor. Düğünün en önemli ve en ağır yükünü altın çekiyor. Altın alacak çift ve aileleri bu günlerde kuyumcuların yolunu tutuyor. Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Adnan Hayati Keskin, yılın ilk 6 ayında yaşayamadıkları yoğunluğun bugünlerde başladığını belirtti. 2015 yılının ilk yarısını değerlendiren Keskin, "2015 yılının ilk yarısı düğün anlamında kısır geçti ve önceki yılları çok arattı. Bu durumun birincil nedeni geçen yılki hasat noksanlığından, bizim ’yeşil altınımızın’ olmamasından kaynaklandı. İnşallah bu sene ürünün çok olduğu görülüyor inşallah bu şekilde devam ederse bizim olduğu kadar tüm esnafımızı olumlu etkileyecektir" dedi.
"YÜZÜMÜZ ’YEŞİL ALTINLA’ GÜLECEK"
Ordu’da Ramazan ayı sonrası ve fındık hasadı öncesi sıkışan düğün takviminin piyasalara olumlu yansıdığını ve hareketlilik kazandırdığını vurgulayan Keskin, "Ordu’da bölgemizde genellikle düğünler fındık öncesi veya fındık sonrası yapılması planlanır. Bu yılda Ramazan’ın bitmesinin ardından kısa süre sonra hasat başlıyor. Bu sebeple vatandaşlar bu arayı değerlendirerek takılarını alıp düğünlerini aradan çıkarmak istiyor. Biz bu yoğunluğun fındığa kadar devam edeceğini, hasat dönemindeki durgunluğun ardından tekrardan hareketleneceğini düşünüyoruz. Hasat dönemi sonrası vatandaşında esnafında yüzü ’yeşil altınla’ gülecek. Biz de esnaf olarak sezon sonuna kadar olumlu beklentiler içindeyiz inşallah mutlu oluruz" diye konuştu.
"EN ÇOK ÇEYREK ALTIN SATILIYOR"
Altın fiyatları ve altınların ödeme koşullarına değinen Keskin, "Altının gramı 98 liradan alıcı buluyor. Çeyrek altın 170 TL civarında satılıyor. Evlenecek çiftler genellikle set tarzı takı alırken, hediye alacaklar çeyrek altına yöneliyor. Satışlarımız düğün sonrasına endeksli. Müşterilerimiz düğün sonrasını taahhüt ederek, biriken hediyelerle ödemeyi planlıyor. Fındık sonrası öderiz şeklinde teklifler yapılıyor ancak esnafın bunu kaldıracak gücü yok. Ödeme şekilleri genellikle düğün sonu toplanan takılarla karşılanmaya çalışılıyor" şeklinde konuştu.