ORDU (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Aslan Soydan, fındıkta rekolte çalışmasının bilimsel ve teknik bir çalışma olduğunu belirterek, bu çalışmalardan dolayı yapılan eleştirenlere asla müsaade etmeyecekleri belirtti. 

Soydan, yaptığı yazılı açıklamada, ziraat odaları olarak üreticilerin hak ve menfaatlerini korumanın asli görevleri olduğunu vurguladı.

Rekolte Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz’e yapılan eleştirileri yersiz ve mesnetsiz bulduklarını bildiren Soydan, şöyle devam etti:

"Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odaları olarak 2015 yılı rekolte çalışmalarında oluşturduğumuz rekolte komisyonu başkanı Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz’e yönelik yapılan eleştirileri yersiz ve mesnetsiz buluyoruz. Rekolte çalışmalarımız 16 il ve yaklaşık 130 ilçede 15-16 gün gibi bir süre ile fındığın tüm hastalıkları göz önünde bulundurularak özellikle külleme hastalığı ve haziran sonu temmuz başı fındıktaki dökülmeler dikkate alınarak yanılma payının en az olabilecek bir rekolte çalışmasını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Turan Karadeniz ve ekibi rekolte çalışmasında fındık bahçesinden harmana gelen fındığın rekoltesini yapıyor. Geçmiş yıla ait stoklarla beraber borsalarda işlem gören fındığın rakamlarına göre rekolte yapmıyor."

Ziraat Odaları olarak fındık üretilen illerde onlarca ziraat mühendisi ile bahçelerde hizmet verdiklerini ifade eden Soydan, şunları kaydetti:

"Üniversitelerle, fındık araştırmayla, tarım il ve ilçe müdürlükleriyle sürekli istişare içindeyiz. Rekolte çalışması bilimsel ve teknik bir çalışmadır. Bu çalışmalarımızdan dolayı bizi eleştirenlere asla müsaade etmeyeceğiz, Ziraat Odaları olarak üreticilerimizin hak ve menfaatlerini korumak bizim asli görevimizdir. Son zamanlarda Ziraat odalarının rekolte ile ne işi var, onlar bahçede çalışsın şeklinde söylemlerde bulunanlar var. Bu konuda bizi eleştirenler ne yapmak istiyor, anlamış değiliz. Ziraat Odaları üreticilerin sendikasıdır. Üreticinin hakkını korumakla mükellefiz. Ürettiğimiz ürünün rekolte çalışmalarını yapmak en doğal hakkımız. Yaptığımız çalışmaları kamuoyunu yanıltmadan yapıyoruz.”

Soydan, Turan Karadeniz'in bütün ürünlerde birçok tezleri ve bilimsel anlamda çalışmalarının da olduğunu anımsatarak, "Özellikle fındık konusunda yıllardır üreticilere vermiş olduğu eğitim ve hazırlamış olduğu kitaplarla fındık ürünümüzün üretim ve kalitesine yönelik çalışmalarını görmekteyiz hiç kimse bunu göz ardı edemez hocamızın sonuna kadar arkasındayız" ifadelerine yer verdi.