Behçet DALMAZ / HAKKARİ,()-HAKKARİ İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Ümit Kızılay, Hakkari'de 112'ye son 11 ayda 979 bin 342 çağrının geldiğini, bunlardan sadece 13 bin 100'ü için çıkış yapıldığını, yapılan çağrıların yüzde 90'nının hayati tehlike durumları olmayanlar tarafından meşgul edildiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından 112 Acil Servis hattında farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan 'Yaşama Yol Ver' projesinin tanıtımı için Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesinin artırılmasına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında acil sağlık hizmetlerinin sunumunda 112 Acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi amacıyla başlatılan 'Yaşama Yol Ver' kampanyası ile ilgili Hakkari Belediyesi önünde stant açtı.
YAPILAN İHBARLARIN YÜZDE 90'I ASILSIZ'
Standı ziyaret eden vatandaşlara bröşürler dağıtan sağlık ekipleri, Kürtçe ve Türkçe olarak acil bir kaza durumunda vatandaşlara neler yapılması gerektiği de anlatıldı. 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Ümit Kızılay, 112 Acil çağrı hattının hayati tehlike durumları olmayanlar tarafından meşgul edildiğini belirterek şöyle konuştu:
"Bu yılın ilk 11 aylık döneminde acil çağrı hattına 979 bin 342 çağrının geldiğini ve bunlardan sadece 13 bin 100'ü için acil çıkış yapıldığını görmekteyiz. Sonuç olarak yapılan 979 bin 342 çağrının yani yüzde 90'a yakınının gereksiz ve asılsız olduğu anlaşılmaktadır. Ucunda bir canın kurtarılmasını sağlayacak kişilerin bulunduğu 112 acil telefon hattının gereksiz yere meşgul edilmesinin kabul etmek mümkün değil. Her insan bir gün 112 Acil ambulansına ihtiyacı olabilme ihtimalini düşünerek hareket etmeli ve bütün vatandaşlarımızın gerekli hassasiyetlerin göstermesi gerekir. Sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalarımız kapsamında acil sağlık hizmetlerinin sunumunda 112 Acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansların geçiş önceliğine özen gösterilmesi için başlatılan 'Yaşama yol ver' projesi çok önemlidir."

FOTOĞRAFLI