Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2. Uluslararası 22. Ulusal Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri’ne ve restorasyonu tamamlanan külliyenin açılış törenine katıldı.
Eskişehir Valiliği ile Türk Dünyası Vakfı tarafından sürdürülen çalışmalar kapsamında Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Aslanbeyli köyünde bulunan Şücaaddin Veli Külliyesi’nin restorasyonu tamamlandı. Külliyenin açılışına Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, Seyitgazi ilçesi Belediye Başkanı Hasan Kalın, Şeyh Şücaaddin Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı İbrahim Balcı, diğer ilgililer ve vatandaşlar katıldı.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yaşlı bir yakınıyla katıldığı programa Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Türbesi’ni ziyaret ederek başladı. Ardından gerçekleşen açılış programı İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ,açılışta yaptığı konuşmada, her toprağın bereketini ortaya koyan manevi dinamikleri olduğunu söyledi. Eskişehir’in 72 millete bir gözle bakan Yunus Emre’nin memleketi olduğunu belirten Tuna, “Şehrimiz, iyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak için mizahi yolla hikmetli dersler veren Nasreddin Hoca’nın ‘Dünyanın merkezi burasıdır’ dediği yerdir. Şehrimiz, Türk kültürünün temelini oluşturan yüksek ahlakının manevi mirasının Anadolu’da kök salması için ömrünü adamış Seyit Battal Gazi’nin vatanıdır. Ve şehrimiz, Anadolu’nun Türkleşmesinde ve İslam’ın Balkanlarda yayılmasında büyü hizmetleri olan Şeyh Şücaaddin Veli’nin şehridir” dedi.
“2 TÜRBE, 1 CAMİ, 3 İMARET ALANI VE 7 BİN METREKARE PEYZAJ ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI”
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise yaptığı konuşmada, dergahtaki yenileme çalışmalarının kısmen sona erdiğini ve daha yapılacak işlerin olduğunu aktardı. Proje kapsamında yapılan çalışmalardan bahseden Avcı şunları kaydetti:
“Seyit Sultan Şücaaddin Veli Külliyesi’nin ve imaretinin restorasyon işleri Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu tarafından kalıcı eserler kapsamında gündeme alınmış ve restorasyon yapılmasına karar verilmiştir. Proje kapsamında 2 türbe, 1 cami, 3 imaret alanı ve 7 bin metrekare peyzaj çalışmaları tamamlandı. Bu çalışmalar için toplam 2 milyon 990 bin lira harcandı. Külliye çevresinde bulunan 12 bin 500 metrekare arsa da satın alınarak külliye sınırlarına eklendi. Sonradan külliyeye eklenen bu arazi üzerine ziyarete gelecek misafirler için ihtiyaç alanları, gasilhane, kesimhane, mutfak ve kafeterya inşa edildi. Ayrıca bunun dışında kalan 11 bin 500 metrekare alanın peyzaj, otomatik sulama ve bitki serimi de gerçekleşti. Bu projeler içinde toplam 1 milyon 200 bin lira harcandı. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı döneminde yönetim kurulumuz tarafından gündeme alınan ve yapılmasına karar verilen cem evi ve misafirhane de bundan sonra Türk Dünyası Vakfı tarafından gerçekleştirilecek.”
“BU DERGAH İNSANLIĞA BİR SULH VE SELAMET ALANI HALİNDE HİZMET VERECEK”
Cem evi ve misafirhanenin inşasının da vakıf tarafından 2015 yılı içerisinde yapılacağını aktaran Nabi Avcı, temennilerinin en kısa sürede bunların hizmete sunulmuş olduğunu görmek olduğunu söyledi. Külliyenin hayırlı olmasını dileyen Avcı, “Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Külliyesi’nin ve imaretinin yeni haliyle hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah misafirlerimize, ziyaretçilerimize layık bir dergah olmuştur. Eminim ki bu dergah asırlar boyunca olduğu gibi bundan sonra da bir irfan merkezi olarak insanlığa bir sulh ve selamet alanı halinde hizmet verecek. Restorasyon çalışmalarında görev alan bütün çalışanlara, Türk Dünyası Vakfı’na, sayın valimize, Türk Dünyası Kültür Başkenti ilanını burada açıklayan sayın Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçen bütün Eskişehir milletvekillerine, köy halkımıza ve emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Şeyh Şücaaddin Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı İbrahim Balcı tarafından Bakan Avcı’ya Şücaaddin Veli Külliyesi’ni simgeleyen bir tablo hediye edilerek külliyenin açılışı gerçekleştirildi.