Rusya, borç kriziyle boğuşan ve adım adım temerrüde yaklaşan Yunanistan’a mali yardım sağlamanın değerlendirilebileceğini duyurdu.
30 Haziran’a kadar uluslararası kreditörlere ödenmesi gereken 1,6 milyar Euro’yu bulmak için zamanı daralan Yunanistan’ın umut ışığı Rusya oldu. Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich, Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak boru hattı inşası için Rusya ve Yunanistan arasında yapılan ön anlaşma sonrasında, mali krizle mücadele eden ülke için önemli açıklamalarda bulundu.
“Borç krizi konusunda Yunanistan ve Avrupalı ortaklarımız tarafından önerilen her kararı destekleyeceğiz” diyen Başbakan Yardımcısı Dvorkovich “Bizim için önemli olan Yunanistan’la yapılacak yatırım projeleri ve ticaret. Bunun için de eğer mali bir yardım gerekiyorsa bu durumu göz önünde bulunduracağız ” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Putin’in sözcüsü Dmtiry Peskov, borç verme konusunu konuşmak için henüz erken olduğunu söyledi. Peskov, “Böyle bir durumu değerlendirmek için öncelikle Yunan ortaklarımızdan bir takım öneriler ve girişimler görmeliyiz. Böyle bir konu hakkında herhangi bir başvuru veya öneri olmadan soyut olarak konuşmak öngörüsüz olur” ifadelerini kullandı.
Rusya Yunanistan’a, inşasının gelecek yıl başlaması ve 2019 yılında tamamlanması beklenen boru hattı üzerinde anlaşmaya varılması durumunda yıllık yüz milyonlarca dolar transit ödeme yapacağı sözünü vermişti.