Sırbistan’da yaklaşık 150 medya organı ve sivil toplum örgütü, basın özgürlüğü olmadığı gerekçesiyle web sitelerini geçici olarak kararttı.

Sırbistan’da medya kuruluşları, kötüleşen durumu protesto etmek için perşembe günü "Dur Medya Karanlığı" adlı bir "karartma" kampanyası başlattı. Medya kuruluşlarının sitelerinde siyah karenin üzerinde "Basın özgürlüğü olmayan yer böyle görünüyor" yazısı yer aldı. Balkan Insght ve STK’lar da kampanyaya katılarak destek verdi.

Yapılan ortak basın açıklamasında, Sırbistan’da basın özgürlüğünün giderek azaldığını göstermek ve bunun için birlikte savaşılması gerektiği mesajını vermek için kampanyanın başlatıldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca ülkede hala ücretsiz medyanın varlığını hatırlatmanın amaçlandığı kaydedildi.

Avrupa Komisyonu tarafından Kasım 2016’da yayınlanan raporda, Sırbistan’ın basın özgürlüğü konusunda bir ilerleme kaydedemediği belirtilmişti. Ayrıca raporda, Sırbistan’daki gazetecilerin tehdit ve fiziksel saldırılarla yüzleşmeye devam ettiği açıklanmıştı.