Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, perşembe günü yaptığı, "Konut kredisinde faiz oranları yüzde 9'a doğru çekilmeli" çağrısı üzerine, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), dün bankaların yöneticileri ile biraraya geldi. 10 büyük bankanın genel müdürünün katıldığı, 2.5 süren toplantı iki bölümde yapıldı. İlk bölümde, 15 Temmuz'dan sonra sağlam duran ve müşterilerine parayı kesmeyen bankalara teşekkür edildi. İkinci bölümde ise bankalara "Elinizi taşın altına koyun" denildi.


-Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben​

DESTEK ÇAĞRISI
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada bankaları son günlerde verilen mücadeleye destek olmaları konusunda uyardı. Akben, vatandaşlar ve hükümetin gösterdiği bu milli duruş ve seferberliği bankalardan da beklediklerini söyledi. İngiltere'nin 7 yıl sonra ilk kez faiz indirdiğini hatırlatan Akben, "Büyümeye destek bekliyoruz. Ülkenin kurtuluşunun büyüme ile olduğunu düşünüyoruz. Burada da bilhassa şirketlerin ve bireylerin kredilerle desteklenmesini, faizler konusunda aşağı doğru bir yönün olmasını bekliyoruz" dedi.

ANA HEDEF FAİZ İNDİRİMİ
Kredi kartında taksit sayısının 9'dan 12'ye, hatta 14'e kadar yükseltilmesinin tartışıldığı toplantıda, başta konut kredileri olmak üzere faiz indirimi ve tüketici kredilerinde de 36 ay olan vadenin uzatılması masaya yatırıldı. BDDK'nın yanı sıra Merkez Bankası'nın da görüşünün alınmasının ardından sektörün bu konuda hazırlayacağı çalışmayı hükümete sunması bekleniyor. Konutta yıllık bileşik faiz şu an yüzde 14 civarında bulunuyor. Başta Emlak GYO olmak üzere inşaat şirketleri, faizi yüzde 8.4'e kadar çekerken, haziran sonu itibarıyla son bir yılda kâr artış rekoru kıran bankaların da artık harekete geçmesi bekleniyor. Bankacılık sektörü, altı aylık kârını yüzde 40 artırarak 19 milyar liraya çıkardı. Türkiye'de kasım seçimlerinin yapıldığı, PKK ve DAEŞ'in hain saldırılarının artarak devam ettiği bu dönemde sektör günde 104.6 milyon TL kâr elde etti.

İNGİLTERE'DE 15 DAKİKADA İNDİ
Ekonomi yönetiminin bankacılara Merkez Bankası'nı örnek gösterdiği toplantıda, 'cesur olun' mesajı verildi. Merkez Bankası, 19 Temmuz'daki Para Politikası Kurulu toplantısında da faizi indirmişti. Son beş toplantıda 2 puanlık indirim yapan Merkez ayrıca, enflasyon tahminini de değiştirmedi. Türkiye'de bankalar Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini kredilere yansıtmakta adeta nazlanırken, İngiltere'de uygulama ders niteliği oluşturuyor.İngiltere Merkez Bankası perşembe günü faiz indirirken, karardan 15 dakika sonra bankalar da kredi faizlerini düşürdü.