Fide, Fidan ve Süs Bitkileri Satış yeri denetimleri Bayburt İl Müdürlüğü teknik ekiplerince yapıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdurrahman Müftüoğlu yaptığı açıklamada:

“İl Müdürlüğümüz teknik ekiplerince yapılan denetimlerin ana amacı üretim materyallerinin (Fidan, Fide, Tohum, Süs Bitkisi vb. ) iç ve dış karantinaya tabii etmenlerden hastalık ve zararlılardan ari, sertifikalı ürünlerde ise etiket bilgilerindeki doğruluk, depolama koşulları ve satış yerlerinde doğru yöntemlerle muhafaza ile nihai tüketiciye ulaşana kadar canlılığının ve Hastalık ve Zararlılardan ariliğinin devamını sağlamaktır. Bu amaçla üretimi gerçekleştirilen (Fidan, Fide, Tohum, Süs Bitkisi ) üretim materyallerinin nihai tüketiciye ulaştığı satış yerleri il müdürlüğümüz teknik personeli tarafından düzenli olarak denetlenmektedir” dedi.

Fidan alırken dikkat edilecek hususlar ise şöyle belirtildi:

“Fidanların üzerinde Bitki Pasaportu (sarı etiketin) olmasına bakılması ve bitki pasaportu olmayan fidanların alınmaması, fidan alırken en az 2-3 yan kökün olmasına ve kazık kökte havuç kısmı zarar görmemiş olmalı, alınacak fidanlara bakılarak kök ve gövdelerin hastalık ve zararlı belirtisi ile yaralanmaların olup olmadığına, dikkat edilmelidir. Böyle durumda bulunan fidanlar kesinlikle alınmamalıdır, mutlaka Ruhsatlı, güvenilir kişi ve kuruluşlardan fidan alınmalıdır. Alınacak olan fidanların Standart veya Sertifikalı fidan olduğuna dikkat edilmelidir.”