GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Fındık ürününe verdiği zarar nedeniyle ihracatı da olumsuz etkileyen "fındık yeşil kokarcası" böceğine karşı mücadele projesi başlatıldı.

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Gökhan Kızılcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) ile fındık yeşil kokarcası hakkında görüşme yaptıklarını söyledi. 

Böceğin özellikle iç fındığa zarar veren bir tür olduğunu belirten Kızılcı, "Üreticinin satışı aşamasında bu böceğin zararı ortaya çıkmıyor ancak fındık kırıldıktan sonra görülebiliyor. Bu nedenle ihracatçılarımız böceğin zarar verdiği fındıklarda kalite kaybı yaşıyorlar" dedi.

Kızılcı, KFMİB'nin, bununla ilgili bir araştırma projesi yapılmasını isteğini ifade ederek, "Biz de memnuniyetle karşılayarak projemizi hazırladık. Bu fındık yeşil kokarcasına karşı mücadele imkanını üzerine bir araştırma projesi başlattık. Proje kapsamında, kimyasal ve kültürel yöntemler kullanılarak böcekle mücadele yöntemleri araştırılacak" diye konuştu.

Projede değişik oranlarda yabancı ot kontrolü denediklerini ifade eden Kızılcı, "Değişik ilaçları da deniyoruz. Bunların içerisinde organik tarımda kullanabilecek ilaçları içeren değişik kimyasalları deniyoruz ve bunların ne zaman atılması gerektiğiyle ilgili çalışmalar proje kapsamında yürüyor" ifadesini kullandı.

- Yabancı ot kontrolü yapılmayan bahçelere dikkat

Gökhan Kızılcı, böcekle mücadele yapılmadığı takdirde fındığın kalitesinin düştüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Döviz kaybı da meydana gelmektedir. Böcekle mücadele dikkate alınarak gerekirse ek ilaçlama yapılması gerekiyor. Özellikle yabancı ot kontrolü yapılmayan bahçelerde bu böcek daha fazla ortaya çıkıyor. Çiftçilerden bahçelerini ilaçlama ve kültürel yöntemlerle temiz tutmalarını istiyoruz. Bu böcek genelde bakımsız bahçelerde ortaya çıkmaya başladı. Bahçelerin bakımlarını zamanında yapmaları konusunda çiftçileri uyarıyoruz."

Projenin en temel noktasının, farkındalık oluşturmak olduğunu anlatan Kızılcı, çiftçiye bu böceğin zararlarını anlatacaklarını söyledi.

Kızılcı, fındık yeşil kokarcasının çok ciddiye alınmayan bir böcek olduğunu vurgulayarak, "Fındık ürününde oldukça zarar yapıyor. İç kararması yapıyor. Bu da ihracatta fındık kabuğu kırıldıktan sonra ortaya çıkan bir zarar, böyle zarar görmüş meyveler tamamen eleniyor ve kaliteli ürün miktarımızda düşüşlere sebep oluyor" dedi. 

Kızılcı, projenin, Karadeniz Fındık ve Mamulleri ihracatçılar Birliği tarafından maddi olarak desteklendiğini sözlerine ekledi.