Ümit TÜRK/İSTANBUL, () 'Çarşı davası' olarak bilinen, "Gezi olayları davası" nda mütalaasını açıklayan savcı, 'hükümeti devirmeye teşebbüs etmek" le suçlanan 35 sanığın tamamının beraat etmesini istedi. Kamouyunun yakından takip ettiği davanın görülmesine bugün devam edildi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, 24 sanık ve avukatları hazır bulundu. Çok sayıda Beşiktaş formalı taraftar da davayı izlemek için duruşma salonuna geldi. Duruşma Savcısı Abdullah Mirza Coşkun bu duruşma mütalaasını açıkladı. 7 sayfalık mütalaada, tüm sanıklar hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçundan beraatlerine karar verilmesini talep etti.

T.C.HÜKÜMETİNİ ORTADAN KALDIRMAYA VE GÖREVLERİNİ YAPAMAZ HALE GETİRMEYE ÇALIŞTIKLARI İDDİA EDİLMİŞSE DE..
Mütalaada şu ifadelere yer verildi; "Sanıkların Taksim Gezi Parkı projesine karşı düzenlenen gösterilere katılarak İstanbul ve Ankara'daki Başbakanlık çalışma ofisini işgal etmek isteyerek sürdürdükleri eylemlerde, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapamaz hale getirmeye çalıştıkları iddia edilmişse de sanıkların atılı suçu uygun vasıtalarla işleyerek amaca ulaşmaya yetecek plan ve organizasyon dahilinde görev paylaşımlı, hiyerarşik yapıda bir eylem şeması ile ve birbirleriyle önceden tasarlanan şekilde hareket ettiklerine dair suçun maddi ve sanıkların kasıtlarının bu suça yöneldiğine dair de manevi unsurlarını oluşturmaya yeterli, kesin ve somut olgular bulunmadığından bu suçtan tüm sanıklar hakkında ayrı ayrı beraatlerine..."

"TERÖR ÖRGÜTÜ KURMAK VE YÖNETMEK" SUÇUNDAN 32 SANIĞIN BERAATİ İSTENDİ
32 sanık hakkında "terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan dava açıldığı hatırlatılan mütalaada, 3 sanık dışındaki sanıkların ne şekilde silahlı terör örgütü kurduklarına dair, sanıkların hangilerinin yönetici olduğu, ne şekilde yönetsel faaliyetlerde bulundukları, üyelerinin kimler oldukları, silahlı örgütün amacı ve bu amaç için kullandığı araçlar, maddi kaynağı, gizlilik esasları gibi terör örgütlerini teşkil eden somut olgu tespit edilmediğine göre bu suçtan tüm sanıkların suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verilmesi talep edildi.

"SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜT KURMAK VE ÜYE OLMAK" SUÇLARINDAN BERAATLERİ İSTENDİ
Mütalaada, sanıklardan Numan Bülent Ergenç, ve Erol Özdil hakkında "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", Günay Sözmen hakkında, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üyesi olmak", diğer sanıklar hakkında ise "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçundan dava açıldığı belirtilerek, Erdener Karataş hakkında hem suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma suçu ile birlikte, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme nedeniyle örgüt üyesi sayılma suçlarından dava açıldığı hatırlatıldı. Bu suçlardan tüm sanıkların beraatinin talep edildiği mütalaada şu ifadelere yer verildi. "Sanıkların hem terör örgütü kurmak, üye olmak hem de suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üye olmak, üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçlarından yargılanmalarının mümkün olmadığından dava açılan tüm sanıkların beraatlerine..."

"YASADIŞI GÖSTERİ"DEN CEZALANDIRILSINLAR"
Mütalaada, sanıkların örgütsel bir durumlarının tespit edilmedikleri hatırlatılarak, sanıklardan Numan Bülent Ergenç, Cem Yakışkan, Güray Sözmen, Halil İbrahim Erol, Erol Özdil, İbrahim Halilullah Turan, Ayhan Güner, Mahmut İli, Yusuf Demirci ve İbrahim Aydın'ın yasadışı gösterilerde, Beşiktaş taraftar grupları içerisinde önde gelen ve şahısları yöneten isimler olduğu, diğer sanıkların ise yasadışı gösterilere katılanlar konumunda oldukları ifade edilerek tüm sanıkların 2911 sayılı yasanın ilgili maddeleri uyarınca 1,5 yıldan 3 yıla kadar cezalandırılmaları istendi.

POLİSE DİRENMEK" TEN DEN BERAAT
Mütalaada ayrıca, polise direnmekle suçlanan 32 sanık hakkında bu yönde delil bulunmadığı için beraat talep edildi. Sanık Kaan Kabaş'tan muşta ele geçirildiğini ifade eden savcı, sanığın 6 aydan 1 yıla kadar hapsini talep etti. Sanık Numan Bülent Ergenç'ten ele geçen silah nedeniyle sanığın 1 yıldan 2 yıla kadar hapsi istendi. Sanık Arda Mutludoğan'dan ele geçen kurusıkı tabacanın, ses ve gaz atan tabancalar hakkında 2008 yılında çıkan yasadan önce üretilmiş olduğuna dair rapor geldiği için sanığa bu suçtan beraat verilmesi talep edildi. Savcı, sanıklar Erol Özdil ve İbrahim Halilullah Turan'dan ele geçirilen gaz fişeklerinin patlayıcı ve patlayıcı ateşlemesinde kullanılan materyaller içerdiğine dair rapor verildiğini kaydetti. Bu nedenle sanıkların 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

DURUŞMA ERTELENDİ
Mütalaanın açıklanmasının ardından mahkeme heyeti sanıkların ve avukatların mütalaaya karşı beyanda bulunmak ve esas hakkındaki beyanlarını bildirmek üzere gelecek duruşmaya kadar süre verilmesine hükmederek duruşmayı 29 Aralık 2015 tarihine erteledi.

HEPSİ İÇİN "AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET" İSTENİYORDU
Şüpheliler bölümündü 35 kişinin adının yazdığı davanın iddianamesinde "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Ayrıca, yine şüpheliler hakkında ayrı ayrı, "Örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" gibi çeşitli suçlardan 2 yıldan 50 yıla kadar değişen hapis cezaları talep ediliyor.