Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan  Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğünce (OGM) uygulanan "Defne Eylem Planı" kapsamında  yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.Toplayıcıların defne alanlarından aşırı ve bilinçsiz faydalanmaları  nedeniyle verimli defne alanlarının tahrip olduğu ve yaprak veriminin düştüğünü  vurgulayan Eroğlu, "Faydalanılan alanlarda makineli çalışma imkanlarının  olmaması, defne alanlarından iç kısımlara ulaşımı sağlayacak yol şebekesinin de  yetersizliği bu eylem planının hazırlanmasını zorunlu hale getirdi."  değerlendirmesinde bulundu.

 2016 yılında hayata geçirilen Defne Eylem Planı'na ilişkin Eroğlu, "Bu  eylem planı ile orman köylümüze ek gelir kapıları açıyoruz. Bu çerçevede 2016  yılında üretimi gerçekleştirilen defnenin üretim aşamalarında yer alan orman  köylülerine 18,5 milyon lira kaynak aktardık. Bugüne kadar birçok eylem planı  hazırladık ve uyguluyoruz. Bu eylem planının da başarıyla hedefine ulaşacağından  hiç şüphem yok. Bu tip uygulamalar kırsal kalkınmanın lokomotifi olacak."  ifadelerini kullandı.

22 BİN TON ÜRETİM GERÇEKLEŞTİ 

Açıklamada ayrıca, 2016 yılında yapılan çalışmalarla odun dışı orman  ürünler içinde yer alan defneden yaklaşık 22 bin ton üretim gerçekleştirdiği  ifade edildi. 2016 ve 2020 yılları arasında uygulanacak bu eylem planı çerçevesinde  hedeflerin belirlendiği aktarılan açıklamaya göre, Bakanlık, bu süre zarfında 12  bin 500 dekarlık alanda defne rehabilitasyonu çalışmaları yapacak. Ayrıca bu  alanlarda toplanan defnelerin taşınabilmesi için 160 kilometrelik bir yol  şebekesi inşa edecek. Diğer yandan eylem planı ile bin dekarlık defne alanı,  tohumundan faydalanmak üzere koruma altına alınacak ve 5 bin kişiye eğitim  verilerek iç tüketimin artırılmasına yönelik 13 tanıtım faaliyeti  gerçekleştirilecek.Eylem planı kapsamında yürütülen çalışmalar kapsamında bugüne kadar  520 dekar alanda rehabilitasyon çalışması tamamlanarak 22 kilometrelik yol  yapıldı. Ayrıca 160 dekar alan defne tohumundan faydalanılmak üzere koruma altına  alındı ve 940 kişiye eğitim verildi.

2005 yılı defne ihracat geliri yaklaşık 12 milyon dolar olan  Türkiye'nin 2016 yılı ihracat geliri 40 milyon doları aşmış durumda bulunuyor.  OGM de defne üretimi ve defnenin korunması için çalışmalarını sürdürüyor. 2005  yılında OGM'nin 6 bin 436 ton olan defne üretimi 2016 yılında yaklaşık 22 bin  tona yükseldi. Bu üretimden ise 1,6 milyon lira gelir elde edildi.

ANAVATANI TÜRKİYE 

 Anavatanı Anadolu ve Balkanlar olan defne, Akdeniz bitki örtüsünün  karakteristik bitkilerinden biri konumunda bulunuyor. Türkiye'de defne, Ege,  Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi'nin bütün kıyı şeridi boyunca yayılım gösteriyor ve  bu bitkiye, yaklaşık 600-800 metre yüksekliklerde rastlanıyor. Dünyada ise  Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bütün Akdeniz ülkelerinde ve Rusya'nın Karadeniz  kıyılarında yetiştirilebiliyor.

 Dünya nüfusunun sürekli artması, insan ihtiyaçlarının da artmasına ve  çeşitlenmesine yol açıyor. İnsanların besin temini konusunda bilinçlenmeleri,  sentetik maddelerden mümkün olduğunca korunma istekleri, ekolojik veya tabiattan  toplanan ürünlere olan talebi artırıyor, bu ise odun dışı orman ürünlerine  yansıyor. Türkiye'nin odun dışı orman ürünlerinden ve önemli tıbbi aromatik  bitkilerinden birisi olan, ayrıca dış ticaretimizde de önemli yer tutan Akdeniz  Defnesi de bu talepten nasibini alıyor.