ABD basınında yer alan haberlere göre, merkezi Washington'da bulunan sivil toplum kuruluşu Interaction tarafından verilecek ödülü almak için İstanbul’dan ABD'nin başkentine gelen Salih, havaalanından geri gönderildi.



GELDİĞİN YERE GERİ DÖN!
Suriye iç savaşı başladığından beri yaklaşık 40 bin kişinin hayatını kurtardıkları açıklanan gruba, Interaction’ın 2016 İnsani Yardım ödülüne layık görmesine rağmen, pasaport kontrolü yapan polisin “Geldiğin yere geri dön” dediği kaydedildi.

Salih’in vizesinin 2016 yılının sonuna kadar devam ettiği ve buna ilave olarak da ABD Uluslararası Kalkınma Yardımları Ajansı (USAID) tarafından kendisine yolculuğu için mektup verildiği ifade edildi.

VİZESİ İPTAL EDİLDİ
Salih, ABD’ye indikten sonra vizesinin iptal edildiğinin ve ABD’ye giremeyeceğinin söylendiğini belirtti.

Interaction Başkanı Sam Worthington da yazılı açıklama yaparak, Salih’in ülkeye alınmamasını eleştirdi.

Worthington, “Salih’in ABD’ye alınmaması beni şoke etti ve derinden üzdü” ifadesini kullandı.

Salih’e bu ödülün direkt elden verileceğine değinen Worthington, “Eğer ABD hükümeti Salih’in insani yardım ödülünü alması için ülkeye girmesine izin vermezse, Interaction liderleri Suriye sınırına bizzat giderek, yapmış oldukları yardımlardan dolayı kendisine ödülünü verecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü John Kirby ise günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruyu cevapladı.

ABD hükümetinin ülkeye yolculuk yapacakların gözetimini yaptığını belirten Kirby, “Yaşanan bu olaya ilişkin olarak detayları onaylayamam. Birlikte çalıştığımız diğer kurumlarla ani bir bilginin ortaya çıkması durumunda koordine halinde oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Salih'in Washington'daki Dulles Havaalanı'ndan tekrar İstanbul'a gönderildiği belirtildi.

ABD medyasında, Salih’in daha önce de 2014 ve 2015 yıllarında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ve BM genel toplantılarına katılmak için ABD’ye yolculuk yaptığı yer aldı