Bitlis’in Tatvan Devlet Hastanesinde bir ilke imza atılarak, ilk defa kapalı mide fıtığı ameliyatı yapıldı.
Hastane Genel Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Abdülrıdvan Kulu, tarafından başarılı bir operasyonla Bitlis’te kapalı mide fıtığı ameliyatı ile bir ilke imza atıldı. Yapılan operasyonla 8 yıldır mide rahatsızlığı çeken 39 yaşındaki hasta sağlığına kavuşturuldu. Bölgede yapılmayan bir ameliyat olduğu için hastayı sevk etmek istediklerini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Abdülrıdvan Kulu, hastanın yoğun isteği üzerine gerekli ekipmanları tamamlayarak ameliyatı gerçekleştirdiklerini ve ameliyatın çok başarılı geçtiğini söyledi. Uzun süredir reflü şikayeti (mide yanması) olan ve uzun süredir de ilaç kullanan fakat buna rağmen her hangi rahatlama sağlanamayan hastanın aynı şikayetlerle kendilerine başvurduğunu kaydeden Dr. Kulu, “Biz hastamıza Gastroskopi (Endoskopi) yaptık. Gastroskopisinde geniş bir mide fıtığını olduğunu ve buna bağlıda Özofajit (yemek borusu iltihabı) olduğunu ve yemek borusunda yaralarının olduğunu gördük. Hastanın yaşının de genç olması nedeniyle hastaya ameliyat önerdik. Bu ameliyatın kapalı veya açık olabileceğini, açık ameliyatın yapılmasında bir sıkıntı olmayacağını, fakat bu ameliyatın ilimiz ve çevresinde şu ana kadar kapalı olarak yapılamadığını söyledik ve hastamızı sevk etmek istedik. Yalnız hastamız özellikle bulunduğu yerde ameliyat olmak isteğindeydi. Bizde gerekli ekip ve ekipmanları hazırlayarak, hastanemizde ve ilimizde ilk defa bu ameliyatı Laparoskopik (kapalı ameliyat) olarak gerçekleştirmeye karar verdik. Ameliyat sonrasında da bölgemizde ilk defa yapılan laparoslokopik lissen fındoplikosyonunu (kapalı mide fıtığı ameliyatı) gerçekleştirmiş olduk. Hastamız ameliyattan çıktı, servise aldık ve şuan ki genel durumu iyi” dedi.
Ameliyatın başarılı geçtiğini dile getiren Dr. Kulu “Hastamız, ameliyat sonrası birinci gününde su ile başlayan beslenmeye geçti. Şu an çorba da içebiliyor. Görüldüğü gibi ameliyat sonrası kendisini toplarmış. hastamızın genel durumu şu an iyi ve yarın taburcu etmeyi düşünüyoruz. Hastamız birkaç hafta içinde normal beslenmesine de geçebilecek” şeklinde konuştu.
Evli ve 3 çocuk babası 39 yaşındaki Mehmet Murat Yakışan ise, yaklaşık 8 yıldır mide ve yemek borusu sıkıntısı çektiğini belirterek, “Reflü hastalığım vardı. Bir süre ilaç kullandım fakat git gide artık ilaçlarda fayda vermemeye başladı. Hastaneye gelerek endoskopi yaptırdım. Mide fıtığımın 3. derece olduğu ve ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Bende burada ameliyat olmamaya karar verdim. Şu an çok çok iyiyim. Sıvı gıda alıyorum. Ve rahatım inşallah daha da iyi olacağım. Rıdvan hoca ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.