Eskişehir’de yaşayan Polonya uyruklu Natalıe Öngün, sitelerinde besledikleri ve başka köpeklerde yaptığı kavgada ağır yaralanan ’Mozart’ isimli köpek için ’Uyutalım’ tekliflerini geri çevirdi ve giriştiği mücadele sonucu yeniden hayata dönmesini sağladı.
Eskişehir’de oturmuş oldukları sitenin içinde yaklaşık 5 yıldır besledikleri ‘Mozart’ isimli köpeğin yaralı olduğunu gören bir Türk ile evli Natalıe Öngün, köpeğin yaşaması için veteriner, veteriner dolaşmaya başladı. Ancak köpeğin yarası ve yaşından dolayı tedavi edebilecek bir veteriner bulamadı. Ardından Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezinde bulunan yetkililerden yardım isteyen Öngün, ‘Mozart’ı tedavi için merkeze getirdi. Burada yaklaşık 15 gün kalan Mozart’ın tedavisi süresince gelerek kontrol etti. Tedavisi tamamlanan Mozart bugün yabancı gelin Natalıe’ye teslim edildi. Köpek ile hasret gideren Öngün, tedavisi için mücadele ettiklerini söyledi.
"UYUTALIM TEKLİFİNİ KABUL ETMEDİK"
Gitmiş oldukları iki veterinerin köpeği uyutma taraftarı olduğunu, ancak kendilerinin mücadele ettiklerini dile getiren Öngün, “Mozart bizim sitenin köpeği. Yaklaşık 5 yıldır bizim sitemizde yaşıyor. Yaklaşık 1 ay evvel çok büyük bir yarası oldu. Muhtemelen farklı köpeklerle kavga etmiş. Bacaklarında et koparıkları vardı. Bu yüzden köpek zor durumda kaldı. Büyük köpek olduğu için veterinerlerin yerlerinde bakılacak gibi değildi. Ölüm tehlikesi olduğu için Tepebaşı Belediyesini aramak zorunda kaldık. Sağolsunlar kırmadılar bizi. Aynı günde Mozart’ı alarak ilk önce yaraları temizlediler. Yaklaşık 3 hafta burada tedavi gördü. Şuanda tedavisi bittiği için taburcu olacak inşallah. Buradan önce 2 yere daha götürdük, ancak ölüm tehlikesi olduğu için almak istemediler. Gittiğimiz yerler, hem büyük ve yaralı olduğu için ‘uyutalım, acı çekmesin’ dediler. Bizde yaşatmak için mücadele etmeye karar verdi. Tepebaşı Belediyesine bağlı Hayvan Barınağını aradık. ‘Zor durumdayız. Bize yardım eder misiniz?’ dedik. Onlarda kabul ettiler” dedi.
“BİZE YORGUN VE PİTKİN GELDİ, ŞİMDİ RAHATLIKLA YÜRÜYEBİLİR”
Mozart’ın kendilerine geldiğinde yürüyecek halde olmadığını belirten Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yusuf Selek ise, “Mozart isimli köpek bir sitenin köpeği. Natalıe hanım sayesinde bize getirildi. Bizim buradaki amacımızda bu tür hayvanları tedavi etmeye çalışmaktır. Şuanda köpeğin durumu iyi. İki hafta misafir ettik, yaraları kapandı. Çok piktin ve yorgun şekilde gelmişti, ancak şimdi rahatlıkla yürüyebilir. Bugün Natalıe hanıma teslim edeceğiz. 2015 yılında bugüne kadar yapılan çalışmalarda ise, sahiplendirilen hayvan sayısı ilk 6 ay için 470, kısırlaştırılan hayvan sayımız 700, 385 hayvanı ise tedavi ettik. Burada bizim amacımız bütün hayvanların yaşamasını sağlamak, sahiplendirmeyi arttırmak. Buradaki amaç ise, sokak hayvanların sayısını arttırmak değil, sahiplendirerek ve kısırlaştırarak sayılarını azaltmak. Geri kalan kısmının ise kaliteli yaşamasını sağlamak” diye konuştu.