Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Recep Çınar, 2014 yılında Manisa genelinde 20 bin esnaf ve sanatkara 450 milyon TL kredi dağıttıklarını açıkladı.
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Olağan Genel Kurul toplantısı Saruhan Otelde gerçekleştirildi.
Divan başkanlığını Şoförler Cemiyeti Başkanı Yusuf Enli’nin yaptığı genel kurula Manisa’nın tüm ilçelerinden gelen 20 Kooperatif Başkanı ve yöneticileri ile birlikte Halk Bankası yetkilileri ile bazı bürokratlar katıldı.
Divan Başkanı Yusuf Enli, Kooperatifin uzun yıllardır başkanlığını yürüten Recep Çınar’ı tebrik ederek, “Bu başarının altında istikrar var, dürüstlük var. Recep Çınar gerek kooperatif gerekse birlik çatısı altında çizdiği başkanlık profiliyle örnek olmuştur. Esnaf ve sanatkarımız verilen hizmetten ve destekten memnundur. Başkan Çınar ve ekibine başarılarının devamını diliyorum” dedi.
2015 YILI BÜTÇESİ 1 MİLYON TL
Kooperatif Müdürü Fahrettin Orucu bilanço ve kesin gelir-gider raporlarını okudu. Denetim Kurulu Raporu da okunarak yönetim ve denetim kurulları ibra edildi.
Alınan kararla Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği’nin 2015 yılı tahmini bütçesi bir milyon TL olarak kabul edildi. 2014 yılı bilançosu 2 milyon 353 bin 266 TL olurken kesin bütçe ise 897 bin 378 TL olarak gerçekleşti.
ÇINAR: “KREDİLER ZAMANINDA ÖDENMELİ”
Toplantıda önemli açıklamalar yapan Birlik Başkanı Recep Çınar, faizlerin piyasada kısmen yükseldiğini hatırlatarak, “Halk Bankası cari faiz oranları değişmedi. Hazine destek oran yüzde 50 olarak devam ediyor. 1 Mayıs 2013 tarihinden beri bir yıl vadeli kredilerde faizler yüzde 4 uygulanıyor. Bu oran 5 yıl vadeli kredilerde yüzde 5’e çıkıyor. Plasman limitimiz ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Kooperatifler Halk Bankası Genel Müdürlüğü’nce belirlenen kriterlere göre 75 bin ile 150 bin TL’ye kadar kredi verebiliyor. Bu yeterli bir destektir. Yine de ödemelerin zamanında yapılması gerekmektedir.” dedi.
FAİZSİZ KREDİ MÜJDESİ
2014’ün yılının son ayında yaşanılan plasman sıkıntısının 2015 yılının ilk ayında Ankara’da yapılan ve Başkan Ahmet Davutoğlu’nun katılımı ile gerçekleşen Yeni Türkiye Buluşması toplantısında aşıldığını hatırlatan Çınar, “Hatta ilave hazine desteğinde bulunulmuştur. Ayrıca kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerimizi ve ustalık belgesi alıp yeni dükkan açmış esnaflarımıza faizsiz kredi müjdesi de verilmiştir. Bunlar sevindirici gelişmelerdir. Mevcut Anayasamızda bulunan 171 ve 173. maddeler gereği kooperatiflere ve esnaf sanatkarlara devlet desteğinin devam etmesi gerekmektedir. Esnaf ve sanatkarlar daha kolay krediye ulaşmalıdır. Halk Bankası bulunmayan Manisa ilçelerinde acilen Halk Bankası şubelerinin açılması gerekmektedir. Ayrıca büyükşehir olan Manisa’ya Halk Bankası Bölge Müdürlüğü’nün kurulması şarttır.”
450 MİLYON TL KREDİ
Manisa’da en ucuz kredi dağıtan kurumu olduklarını sözlerine ekleyen Başkan Çınar, “İl bazında birlik olarak 20 bin esnaf ve sanatkara 20 kooperatiften 450 milyon TL kredi dağıttık. Manisa ekonomisine ucuz kredilerle önemli katkı sağladık. Esnaf ve sanatkarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.