SAMSUN, () - SAMSUN Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yapımı süren Saathane Meydanı projesinin tamamlandığında bölgenin açık hava müzesi haline geleceğini söyledi.
Anadolu Selçuklu Devleti döneminde şehrin bilinen en eski ticaret ve yaşam merkezi olan Saathane Meydanı, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin rekreasyon ve restorasyon projesi ile yeni bir kimlik kazanacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Yusuf Ziya Yılmaz, projenin bittiğinde Saathane Meydanı’nın buram buram tarih kokacağını söyleyerek, "Saathane Meydanı'nın altında, medresenin yanında, hamamın etrafında bambaşka bir tarihsel bulgulara ulaştık. Bu tarihsel bulgular yer yer hamam kalıntıları olduğu gibi yer yer kale kalıntıları ve bina kalıntılarıyla birlikte birbirini tamamlayan bir tarihsel hazinenin, bugünkü meydanın altındaki varlığına tanıklık ettik. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ile birlikte devam ettiğimiz kazılarda sona yaklaşılıyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla restorasyon ve rekreasyona başlayacağız. Saathane, şehrimizin önemli bir dönüşüm, kültür, tarihle bütünleşme, modernizasyon ve vizyon projesidir. Bu sebeple büyük önem veriyoruz. Burayı Samsun’a yakışan, Samsun’u temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getireceğiz. Bu tarihi dokuyu, şehrimizin bu önemli merkezini kamu yararı da göz önünde bulundurularak tüm Samsun’a kazandıracağız. Bu sene sonunda burası tüm Samsun’un gurur duyacağı, hepimizin yüz akı olan, şehrin gülen yüzü olacak bir yer haline gelecek" dedi.
Restore edilecek ve koruma altına alınacak ata yadigarı tarih ve kültür hazinelerinin tüm Samsun halkının ortak mirası olduğunu dile getiren Başkan Yılmaz, "Kazılardan sonra buradaki meydanı, insanların meydan kimliğinde kullanmasının önünü kesmeyeceğiz. Burada çıkan kazıların hepsinin üzerini çok şık bir cam vitrin ile kapatacağız. İnsanlar saat kulesinin oradan veya büyük caminin oradan çıktıklarında çifte hamama kadar yürürken adeta aşağıda gözlemlemek istedikleri tarihi bulguları üzerlerindeki hikayeleriyle beraber bir cam platformun altından okuya okuya yürüyebilecekler. Böylece Samsun’un zaman içerisindeki süreçte geçirdiği evreleri de gelecek nesillerimiz, çocuklarımız öğrenmiş olacak. Maliyeti ne olursa olsun Samsun’un tarihi süreç içerisindeki geçirdiği evreleri ortaya koyma çabası içerisindeyiz. Burası açık hava müzesi olacak. Katkı veren herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI