Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayiinde Samsun'un ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, amaçlarının Türkiye'in gücüne güç katan savunma sanayiini daha da ileri götürmek olduğunu söyledi.

AMAÇ, GELİŞİMİ HIZLANDIRMAK

Bir dizi ziyaret ve programlara katılmak üzere Samsun'a gelen Demir, ilk olarak Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı'yı ziyaret etti. Ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde, iki gün sürecek "15 Temmuz Sonrası Savunma Sanayiindeki Gelişmeler Çalıştayı"na katılan Demir, sonrasından Merkez OSB'de ziyaret ve incelemelerde bulundu. Demir, burada Samsun Medya Grubu'na özel açıklamalarda bulundu. Savunma sanayiide Samsun'un önemli bir yeri olduğunu belirten Demir, şunları söyledi:  "Türkiye'de çeşitli kabiliyetleriyle öne çıkmış ilimizde de bu ziyaretimizde hem üniversitemiz, hem TEKNOPARK hem de sanayicilerimizle biraraya geldik. Savunma sanayiine ne katkı yapabilirler, mevcut kabiliyetler neler, onları yerinde görmek, doğrudan savunma sanayii değil, savunma sanayiinin alt kısmında neler var. Bunları görmek için geldik. Üniversitemizde güzel bir program yaptık. Amacımız savunma sanayisindeki gelişmeleri Anadolu çapında yaymak. Bu hızlı gelişimi daha da hızlandırarak, Türkiye'nin gücüne güç katan savunma sanayii daha da ileri götürmek. Samsun'da gerçekten bu anlamda önemli bir potansiyele sahiptir. Zaman zaman bu potansiyeli tetiklemek, yerinde tespit etmek ve entegre bir şekilde diğer  yeni teknolojilere doğru yol almak amacımız" diye konuştu.

SONUÇLARI GÜZEL OLACAK

Üniversitelerin katkılarının önemine değinen Demir, SMG'ye yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü: "Üniversite-sanayi iş birliğinin de yeni boyutlara taşınması için de çabalarımızı sürdüreceğiz. Samsun TEKNOFEST'in de bir parçası olacak. Finaller ay sonunda Samsun'da da yapılacak. O zaman da biz burada olacağız. Bu bir heyecan ve farkındalık oluşturma. Sanayicilerimiz, öğrecilerin farkındalığını artırarak onların farkında oluyorlar. Devlet kurumları da destekliyor, tertipliyor, malzeme desteği veriyor.  Ben buna 'toplu hareket' diyorum. Öğrencilerimizin gösterdiği bu çaba Türkiye'nin toptan yürüttüğü bir çaba. Her seviyede insanımız birliktelik ruhu içinde bir şeyler başarmaya çalışıyorlar. Bu krtik bir kütle oluşturacak. Şu anda küçük görünen bazı adımların  çok daha büyük neticilere yol açtığını göreceğiz."

SAMSUN 'BEN DE VARIM' DİYOR

Bu arada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde, iki gün sürecek "15 Temmuz Sonrası Savunma Sanayiindeki Gelişmeler Çalıştayı"nda  Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı da  "Samsun’umuz gerçekten çok önemli noktadadır. Orta Karadeniz’in tam ortasındayız. Doğu Karadeniz’in giriş noktasında, stratejik bir noktadayız. Bu bağlamda tarım arazilerimiz mümbit. Bunun yanında lojistik merkezimiz var. Serbest bölgemiz var. TEKNOPARK’ımız var. Bu bağlamda gerçekten sanayide özellikle ‘milli sanayide ben de varım’ diyebilecek bir pozisyondadır. Bu bağlamda pek çok sanayi tesisimiz var. Hem katma değeri yüksek üretimleri var hem ihracatta çok önemli yere sahipler" diye konuştu.

100 PROJEYİ DESTEKLENECEK

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal da çalıştayın açılışında, "Savunma sanayindeki gelişmeleri dikkate aldığımızda ortaya koyduğumuz 100 adet projeyi doktora ve yüksek lisans tezini özel olarak tanımlayıp özel alan tanımıyla özel olarak destekleme arzusu içerisindeyiz. Bu nedenle bu çalıştayda ortaya çıkacak olan doneler bizim için çok değerli, çok anlamlı olacaktır" dedi.

BUGÜN SUNUMLAR VAR

Çalıştayın bugünkü bölümünde, Türkiye'nin gurur firmaları ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSFI. MKE, TÜBİTAK, SAGE, TEİ, BMC ve FNSS tarafından sunumlar gerçekleştirilecek.
Dilber BAHADIR

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.