Yüksek Öğretim Kurulu’nda önceki gün yapılan Akademik Kurul Toplantısı’nda öğrenci seçme ve yerleştirme merkezinin tercih kitaplarında üniversite ve program isimlerinin yanına o üniversiteye ait fakülte ve bölüme ait istatistiki bilgilerin eklenmesi yönündeki kararına, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’den destek geldi.
Konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı’nın sorularını cevaplayan Rektör Prof. Dr. Süleyman Büyükberler, “Uygulama kalite anlamında üniversitelere çok ciddi bir yarışmacı ortam sağlayacaktır. Bu şekilde o bölümde kaç öğretim üyesi var, akademik dereceleri nedir öğrenilebilecek ve daha bilinçli bir tercih yapılabilecek” dedi.
Prof. Dr. Büyükberler, ayrıca üniversitenin derslik, laboratuar ve sosyal imkanlarının ve uluslararası sıralama kuruluşlarına göre üniversitenin dünyadaki yerinin bilinmesi gerektiğini belirterek, “Yüksek lisans ve doktoralı öğrenci sayılarının bilinmesi, yıllık aldığı projelerin sayıları, yabancı öğretim üyesi ve öğrenci sayıları, yayın sayısı, patent sayısı, atıf sayısı da kısaca verilmeli. Eğer ulaşılabiliyorsa mutlaka mezunlarının istihdam oranlarının verilmesi lazım. Amerika’da bu konuda ciddi istatistikler tutulur. Özellikle ispatı mümkün olan istihdam başarıları mutlaka yer almalı. Söz gelimi hâkimlik, savcılık, kaymakamlık, müfettişlik, uzmanlık, araştırma görevliliği, TUS ve DUS başarısı gibi ölçülebilir tüm istihdam verileri de bu tabloda yer almalıdır” dedi.
Rektör Büyükberler, öğrenci ve velinin çocuğunun mezuniyet sonrası iş şansını öngörmesi gerektiğini hatırlatarak, ancak bu verilerin doğru ve güvenilir olmasının şart olduğunu dile getirdi. “Dershaneler veya özel okullar gibi binlerce birincinin ve yalan beyanların havada uçuştuğu bir kaotik duruma yol açılmamalı” diyen Büyükberler, özellikle vakıf üniversiteleri açısından bu veri güvenliğinin sıkı analiz edilmesi gerektiğini bildirdi. Büyükberler, öncelikle şeffaflığın büyüyen ve gelişen Türkiye’nin en önemli vazgeçilmezi olması gerektiğini belirterek, “Veriler hoşumuza gitmese bile doğru ve güvenilir veriler bir hedef koyma ve buna ulaşma için ön şarttır. Gazi Üniversitesi olarak bu uygulamadan çok yarar göreceğimizi düşünüyorum. Çünkü yukarıda saydığım tüm kriterler ve veriler açısından Türkiye’de ilk sıralardayız. Sözgelimi yüksek lisans ve doktoralı öğrenci sayısı bakımından açık ara 1. sıradayız. Hukuk ve İİBF mezunlarımız istihdam açısından 1. ya da 2. sırada. Akademik kadromuz olarak Türkiye’de 2. büyük kadroya sahibiz. Yayın sıralamasında ilk 5 içerisindeyiz. Projelerde özellikle 2014 yılında 52 TÜBİTAK, 6 SANTEZ ve onlarca Avrupa Birliği ve Ulusal Ajans projesiyle ve 26 patentle çok ciddi bir çıkış yakalamış durumdayız. Teknoparkımız iki yıldır 1. sırada. 200’den fazla laboratuvarımız çok çeşitli, çok kapsamlı ve modern ve sürekli renove ediliyor. 60 araştırma merkezimiz, ileri teknoloji laboratuarlarımız mevcut. Dersliklerimiz hızla yenileniyor. 130 öğrenci kulübümüz Türkiye’nin en sistematik, en programlı ve en faal kulüpleri durumunda. Amerikan üniversiteleriyle 2+2 çift diploma programlarımız, yüzde yüz İngilizce eğitim veren fakülte ve bölümlerimiz var. Ayrıca biz şehir üniversiteyiz. Ankara’nın tam ortasındayız. Etrafımız yurtlarla çevrili, güzel ve yeşil bir kampüsümüz var. Dünya akademik sıralama sistemlerinin hemen hepsinde ilk 500’e giren 10 Türk üniversitesinden biri hep Gazi olmuştur“ şeklinde konuştu.
Kaliteli bir akademik kadroları olduğunu da ifade eden Rektör Süleyman Büyükberler, bu kapsamda akademik atanma ve yükseltme kriterleri ile liyakat esaslı bir kadro oluşturma hedeflerinin mevcut olduğunu bildirdi. Kadro sayısını artırmaktan çok gençleştirmeye ve kaliteli bir düzeye çıkarmaya çalıştıklarını söyleyen Büyükberler, “Sözgelimi son 2,5 yılda yardımcı doçent, doçent, profesör kadrolarımız 82 kişi azaldı. Ama araştırma görevlisi sayımız ciddi oranda arttı. Her yıl 200 öğretim üyemiz Mevlana Projesi ve Gazi Üniversitesi Vakıf imkânlarıyla Michigan, State ve Nova üniversitelerine 3-4 aylık sürelerle ortak çalışmalar yapmak üzere gidiyorlar. Yeni gelen öğretim üyelerimizde üst düzey yabancı dil seviyesi ve mümkünse yurtdışı doktora arıyoruz. Proje, patent, yayın performansına göre her akademik düzeyde pozitif ayrımcılık uyguluyoruz” dedi.
“TÜBİTAK VE POLİS KOLEJİNDEN 2,5 YILDIR BİR TANE BİLE ÖĞRETİM ÜYESİ ALINMADI”
Özellikle son aylarda Gazi Üniversitesi’ne TÜBİTAK ve Polis Koleji’nden ayrılan öğretim üyelerinin alındığı yönündeki iddialara da cevap veren Rektör Büyükberler, bu iddiaların ve dedikoduların yeni olmadığını belirterek, “Ancak şunu net olarak söylemek istiyorum. Bu konuyu araştırdık ve üniversitemize son 2,5 yıl içerisinde bu bahsettiğiniz kurumlardan bir tane bile öğretim üyesi alınmadığını net olarak tespit ettik. Zaten son 2,5 yılda üniversitemizden emekli olan ve ayrılan 194 öğretim üyesi yerine açıktan ve naklen dışarıdan alınan 112 öğretim üyesinin tam listesini web sayfamızdan 6 aydır yayınlıyoruz ”dedi.