SAMSUN (AA) - Havza'da hasat sonu ile anız yangınlarının artması üzerine ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından anız  yangınlarının önüne geçilmesi için çiftçilikle uğraşan vatandaşlara uyarılarda bulunuldu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Havza Bölge İtfaiye Grup Amiri Yavuz Durak, AA muhabirine, anız yangınları ile ormanların yok olduğu, bazı elektrik, telefon direk ve şebekelerinin kullanılamaz hale gelebileceğini söyledi.

Tüm ikazlara rağmen anız yangınlarının önüne geçilemediğini aktaran Durak, "Tüm uyarılarımıza rağmen hasat sonu vatandaşlarımız tarlalarındaki anızları yakarak temizleme yoluna geçiyor. Bu kişiler hem doğaya hem de kendi ekonomilerine zarar verdiklerinin farkında değiller. İtfaiye ekiplerimiz anız yangını ile uğraşırken daha ciddi olaylara müdahalede geç kalma ihtimali her zaman var" dedi.

Havza Müftüsü Lütfi Kocatürk ise son günlerde yaşanan anız yangınlarının artış göstermesiyle birlikte her fırsatta mahallelerde din görevlileri tarafından uyarılar yapıldığını dile getirdi. 

Canlı varlığı yakarak öldürmenin günah olduğunu belirten Kocatürk, "Ahirette böcekler de diğer canlılar da toplanıp hesabını soracaklardır. Onlar da yakılarak kendisi imha edildiği için yakan kimselerden vebal ve haklarını alacaklardır. Bunun için çiftçilik ve ziraatla uğraşan kardeşlerimiz tavsiyemiz şudur ki bu hayvanlarla yaşamayı öğrenmeliyiz onlar bizim için yararlı ve bizim için çalışan varlıklardır" ifadelerini kullandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hüsamettin İlhan da  anız yangınlarının toprağın verimini düşürdüğüne değinerek, şunları kaydetti:

"Tarlada kalan anızın yakılması sonucunda toprağın özelliği bozuluyor, verimi düşüyor. Verimi düşen toprağa daha fazla gübre atılmaya başlanıyor gübre bitkinin büyümesinde yarar sağlasa da toprağa zarar vermeye başlıyor. Topraktan ekmeğini çıkartan insanımız kendi eliyle geleceğini yok ediyor.” dedi.

Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç da özellikle buğday hasadı sonrasında tarlasını ekmek isteyen çiftçilerin tarladaki anızları temizlemek yerine yakmayı tercih ettiğini, hasat sonrasında tarlada kalan anızın hayvan yemi olarak kullanabileceğini vurguladı.