Tolunay DUMAN/TARSUS (Mersin), () - İKİNCİ  Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill'in 30 Ocak 1943 tarihinde buluşmasına mekan olan Mersin'in Tarsus İlçesi'ne bağlı Yenice Mahallesi'nde, 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlandı.
Tarsus Belediyesi'nce düzenlenen kutlamada eski belediye binası önünde toplanan kortej, bando takımı eşliğinde Atatürk Anıtı'na geldi. Anıta çelenk bırakıldıktan sonra saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Daha sonra kutlamalara katılan protokol, barış güvercinleri uçurdu.
Burada bir konuşma yapan Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Boro, kutlamaların müzik bölümlerini terör olaylarından dolayı iptal ettiklerini söyledi. Yenice'nin tarihi bir yer olduğunu belirten Boro, şunları söyledi:
"2'nci Dünya Savaşı'nda İngiltere Başbakanı Churchill, Türkiye'nin Almanya'ya karşı savaşa girmesi için elinden geleni yapmıştır. Hatta sırf bunun için Türkiye'ye gelmiş ve İsmet İnönü'yle Yenice Tren İstasyonu'nda buluşmuştur. 1943'te temeli atılan bu barış anlaşması Türkiye'nin savaşa girmemesini sağlamıştı. 2. Dünya Savaşı'nın en kanlı döneminde 30 Ocak 1943 tarihinde İsmet İnönü bu tarihi kararı Yenice'de almıştır. Bu görüşme Yenicemizin Barış Beldesi olarak tarihte anılmasını sağlamıştır. Böyle bir barış görüşmesine ev sahipliği yapmış olmak Yeniceliler ve Tarsuslular için büyük bir onurdur. Onun için Yenice bizim için çok önemli bir yerleşim yeridir."
Konuşmaların ardından kortej, İnönü-Churchill Parkı'na geçti, burada barış meşalesi yakıldı. Resim sergisinin gezilmesinin ardından törene katılanlar, beyaz vagonu gezdi.

FOTOĞRAFLI