Oktay ENSARİ / KAYSERİ () - ULUSLARARASI Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergün Bilen, Türkiye’de karayolu taşımacılığı yapan nakliyecilerin sınırlarda bekleme süreleri uzayınca, ihracatcıların ürünlerini göndermek için boş araç aradıklarını söyledi. Bilen ''Nakliyeciler yurt dışından gelen boş araçlara pazar payını kaptırıyor. Bu yüzden yüzde 50 seferler kayboldu, ihracatçı zor durumda, nakliyeci çok daha zor durumda" dedi.
Nakliyecilerin gümrükte bekleme sürelerinin uzamasının hem ihracatçıya hem nakliyeciye büyük zarar verdiğini kaydeden UND Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergün Bilen, "Ağırlığı İran’dan olmak üzere ülkemize giren boş araçlar, yıllık 600 milyon dolarlık dövizi ülkemizden götürüyor. Bizlerin bu problemine çözüm bulunmazsa mal ihraç etmek için , hizmet ithal etmek zorunda kalacağız" dedi. Bilen sözlerini şöyle sürdürdü:
"Avrupa bölgesine açılan gümrük kapıları başta olmak üzere bu alandaki sıkıntılarımız had safhaya ulaştı. Sınır kapılarımız S.O.S. veriyor. Habur Gümrük Kapısı’nda, hafta sonu Kapıkule Sınır Kapısı’nda ve Gürbulak Gümrük Kapısı’nda bekleme süreleri 13- 15 güne ulaştı. Araçlarımız sınırda yığıldı. Elimizde ihracatçının ürününü taşıyacak boş araç kalmadı. İhracatçı ürününü müşterisine ulaştırma sıkıntısı yaşarken, bizler de hizmet verememenin sıkıntısını yaşıyoruz. Tüm bunlar olurken, bir yandan da yurt dışından gelen boş araçlarla rekabet ederek, pazarımızı korumaya çalışıyoruz. 2014 yılı rakamlarına göre 151 bin boş araç ülkemize girdi. Sektörümüz yaklaşık 600 milyon dolar gibi bir kazançtan mahrum kalırken, aynı zamanda bu döviz ülkemizden çıkıyor maalesef. Bizler gümrük kapılarında bekletilirken, araçlarımızın döngüsü yavaşlıyor. Bunu fırsat bilen yabancı nakliyecilere pazarımızı her geçen gün biraz daha kaptırıyoruz. Sorunlarımıza çözüm bulunmazsa zaten rekabette zorlanan Türk ihracatçısının navlun masrafları artacak, bizlerse pazarımızı kaybetmiş olacağız. Yani mal ihraç etmek için  hizmet ithal etmek zorunda kalacağız. (Sevkiyatların Alıcıya Zamanında Ulaşması) konulu endeks verilerinde 2012 yılında 27'nci sırada olan ülkemiz 2014 yılında 41'inci sıraya düştü.''
'İRAN'DA MAZOT UCUZ, REKABET EDEMİYORUZ'
Türkiye'ye bu yılın eylül ayına kadar Gürcistan’dan 18 bin, Bulgaristan’dan 13 bin ve İran’dan 7 bin boş aracın giriş yapıp ihracatçının ürünlerini taşıdığını vurgulayan Ergün Bilen sözlerini şöyle sürdürdü:
"2014 yılı boyunca 6 bin boş araç girişi yapılan İran'dan, bu rakam 2015 yılının Eylül ayında aşıldı. Gürcistan ve Bulgaristan’dan giren araç sayısı geçen yıla göre azalırken, İran’dan giren boş araç sayısı her geçen gün artıyor. Bizlerin maliyet kalemlerinden biri olan mazot fiyatı ülkelerinde ucuz olduğundan, İranlı bir nakliyeci ile Türk nakliyeci arasında yaklaşık 10 kat fazla oluyor. Dünyanın en ucuz yakıtını kullanan ve dünyanın en pahalı yakıtını kullanan iki ülke komşuluk yapıyor. Rekabet edemiyoruz. Sonuç olarak bizim nakliyecilerimiz mağdur oluyor. Dışardan boş araç girişinin önlenmesi lazım."

FOTOĞRAFLI