ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi'nde,  'Engelliler Destek Programı' kapsamında gerçekleştirilen, 'Evimiz Engelimiz Olmasın' projesiyle, zihinsel engelli çocukların ailelerine ev kazalarının önlenmesi ve ilk yardıma yönelik eğitim verildi.
BEÜ Zonguldak Sağlık Yüksekokulu'nun, Gökçebey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve özel eğitim rehabilitasyon merkezi işbirliğinda yürüttüğü proje kapsamında, 7-14 yaş arasındaki zihinsel engelli çocukların ailelerine 9 ay süresince uygulamalı eğitim verildi. Zonguldak Valiliği koordinasyonunda yürütülen projenin tamamlanması nedeniyle BEÜ Prof.Dr. Arif Amirov Salonu’nda tören düzenlendi. BEÜ Proje Koordinatörü Prof.Dr. Sevim Çelik, proje kapsamında 63 anne ve babaya eğitim verildiğini söyledi. Çocuklarda gelişen kaza, yaralanma türleri konusunda yapılan anketler hakkında bilgi veren Çelik, şöyle dedi:
"Yapılan anketlerde çocukların yüzde 12’si yanık, yüzde 10’u havale, yüzde 8’i kafa yaralanması, yüzde 7 epilepsi, yüzde 6 düşme, yüzde 4’ü hayvan ısırığı, böcek sokması, yüzde 3’ü çıkık ve göğüs yaralanması, yüzde 2'si kulak kanaması, yüzde 1 ise yabancı cisim kaçması, kırık, trafik kazası, alında kesik nedeniyle kazalanıyor ya da yaralanıyor. Yine yapılan anketlerde kazalanma sırasında ailelerin yüzde 58.5’u çocuklarını kendileri hastaneye götürüyor. Yüzde 24.4’ü kendisi iyileştiriyor, yüzde 14.6’sı ambulans arıyor ve yüzde 2.4’ü ise hiçbir şey yapmadığı ortaya çıkıyor. Ebeveynlerin evlerinde ilk yardım malzemesi bulundurma durumlarıyla ilgili yapılan ankete göre yüzde 50.7’sinin evinde ilk yardım malzemesi yok. Yüzde 49.3’ünde ise ilk yardım malzemesi mevcut."
Prof. Dr. Çelik, proje ile zihinsel engelli çocuklarda ev kazalarını ve ikincil yaralanmaları önleyici uygulamalar konusunda ebeveynlerin farkındalıklarının gelişerek günlük yaşamlarında bunları kullanır duruma gelmelerinin sağlandığını kaydetti. Konuşmaların ardından, projeye destek veren kurum ve rehabilitasyon merkezi idarecilerine teşekkür belgesi verildi.

FOTOĞRAFLI