SİNOP (AA) - Sinop İl Sağlık Müdürü Gökhan Telatar, sobadan sızan karbonmonoksit  zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Telatar, yaptığı açıklamada, havaların soğuması ve özellikle lodosun etkili olduğu  günlerde vatandaşların soba zehirlenmelerine karşı  dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi.

 Özellikle lodosun estiği günlerde her yıl onlarca kişi ısınma araçlarından sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlendiğini belirten Telatar, şunları kaydetti :

  “Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girerek zehirlenme ve ölüme sebep olur. Vatandaşlarımızın bu konuyla ilgili yanlış bilgileri, kullanım hataları ve ihmalleri sonucu soba, şofben, kombi ve bacalardan kaynaklanan zehirlenmeler özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Havaların soğumasıyla birlikte, yanlış soba seçimi, soba yakımı ve boruların eksik izolasyonu nedeniyle üzücü olayların yaşanmaması için vatandaşlarımızın bu konulara mutlaka dikkat etmesi gerekir.”

    Vatandaşların zehirlenme durumuyla karşılaşmaması  için dikkat edilmesi gereken konuları da sıralayan Telatar, "Üzücü olayların yaşanmaması için vatandaşları soba kullanımı konusunda tedbirli olmaya davet ediyoruz. Bacası olan ve atık gaz üreten her türlü sistemin baca temizliği ve bakımını sezon başında mutlaka yaptırmamız gerekiyor. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yeni yakıt konulmamalı, Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli, yakma usullerine dikkat etmelidir.  Olası zehirlenme vakalarında, 112 acil servisi aranmalı ve zehirlenen kişilerin mutlaka hastanelerde tedavi edilmesi sağlanmalıdır. Zehirlenmenin tespit edildiği ilk anda pencere ve kapılar açılmalı, kişi olay yerinden uzaklaştırılmalı, ambulans gelene kadar rahat nefes alması için temiz havaya çıkarılması sağlanmalıdır'' diye konuştu.