İbrahim YILDIZ / İSTANBUL, () - BEYLİKDÜZÜ’NDE bulunan Balıkçı Kenan Deniz Canlıları Müzesi, İstanbul ve çevre illerden gelen öğrencilere kapılarını açtı. ‘Balık okulu’ olarak adlandırılan bu müzede, köpekbalığından kılıçbalığına, yengeçten vatoza kadar yüzlerce deniz canlısı mumyalanarak sergilenirken, müzeye girişte hiçbir ücret alınmıyor.

Bir öğrencinin, öğretmeni tarafından verilen deniz canlıları ödevi için Balıkçı Kenan’a gelmesiyle temelleri atılan Balıkçı Kenan Deniz Canlıları Müzesi öğrencilerin akınına uğruyor. Karadeniz ve Marmara Denizi'nde balıkçı ağlarına takılan köpekbalığı gibi birçok deniz canlısını bir müzede toplamak için ekibiyle birlikte proje gerçekleştiren Kenan Balcı, “Okullarda öğrenciler deniz canlıları ile ilgili ödevi yapmak için buraya geldiğinde birçok balığı mevsimi olmadığı için gösteremiyorduk. Biz de köpekbalığından vatoza kadar yüzlerce deniz canlısını önceleri tuzladık, kuruttuk, kimyasal kullandık, soğukta beklettik, dondurduk, derken yüzlerce farklı yöntem denedik. Bütün denemeler sonucunda doğru formülü bulduk ve Türkiye’nin, hatta dünyanın en büyük deniz canlıları müzesini ortaya çıkardık” dedi.

Yüzlerce deniz canlısının sergilendiği Balıkçı Kenan Deniz Canlıları Müzesi şimdilerde öğrencilerin akınına uğruyor. Başta İstanbul’un ilçeleri olmak üzere, Edirne, Kocaeli, Sakarya ve Tekirdağ gibi çevre illerden de sergiyi görmek ve deniz canlıları hakkında bilgi sahibi olmak için öğrenci grupları buraya geliyor.

"BAZI BALIK TÜRKLERİ KİTAPLARDA BİLE YOK" 



Türkiye ve dünyada bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyleyen Kenan Balcı, müzenin her geçen gün daha da genişlediğine dikkati çekerek, “Özellikle okula giden çocuklarımız öğretmenleri eşliğinde gelerek burada incelemelerde bulunuyorlar. Bilmedikleri, şimdiye kadar kitaplarda dahi görmedikleri deniz canlısı ve deniz materyallerini burada görünce şaşkınlık içinde kalıyorlar. Müzemizin kapıları tüm öğrencilerimize her zaman sonuna kadar açık olacak” dedi.