Gülseli KENARLI -Cemal KÖYÜK/İSTANBUL, () BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Rusya ile hiç arzu etmediğimiz bir sorun yaşıyor olmamızın mutlaka üretime de az veya çok bir yansıması olacak. Bu yansımanın minimize edilmesi, etkisinin sınırlı olması için biz de bakanlık olarak, diğer tüm ilgili bakanlıklarla koordineli çalışıyoruz. Bu etkinin sınırlı olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" dedi.

Bakan Fikri Işık, 'İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) 11. Yönetim Kurulu Toplantısı'na katıldı.  Şişli'de bulunan bir otelde düzenlenen toplantının ardından Bakan Işık, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Işık, bir gazetecinin Rusya ile yaşananların sanayi sektörüne etkisinin ne olduğunu sorması üzerine şunları kaydetti:
“Rusya, Türkiye'nin önemli bir ticaret ortağı, önemli bir partneri. Rusya ile hiç arzu etmediğimiz bir sorun yaşıyor olmamızın mutlaka üretime de az veya çok bir yansıması olacak. Bu yansımanın minimize edilmesi, etkisinin sınırlı olması için biz de bakanlık olarak, diğer tüm ilgili bakanlıklarla koordineli çalışıyoruz. Bu etkinin sınırlı olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Temennimiz bir an önce bu sorunun aklı selimle çözülmüş olması. Bu noktada ümit ediyoruz Salı günü yapılacak İklim Değişikliği Zirvesi'nde Sayın Cumhurbaşkanımızla Sayın Putin'in bir görüşme yapması ve sorunları masada çözmenin yolunun açılmasıdır. Bu açıdan, az veya çok bir etkinliğinin olacağı belli. Bu etkinin minimize olması için bütün bakanlıklarda olduğu gibi biz de çalışmalarımızı yürütüyoruz"
Bakan Işık, “Sanayi sektöründe şu ana kadar bir yansıma olduğunu söylememiz için henüz erken. Ama özellikle sebze-meyve ihracatıyla ilgili, lojistik ile ilgili bazı sorunlar yaşadığımızı hepiniz biliyorsunuz. Ama sanayide, üretime henüz bir olumsuz yansımasının olduğunu söyleyemem" dedi.

“TEKNİK KOMİTELERLE İLGİLİ ADIMLARI DA DAHA KARARLI BİR ŞEKİLDE ATMALIYIZ"
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, toplantıda yaptığı konuşmasında, SMIIC'in dünya üzerindeki yaklaşık 1.7 milyar Müslüman nüfusunun ihtiyacı olan helal gıdayı karşılamak için kurulduğunu, ancak sadece görevinin bu olmadığını ifade ederek, “Her ne kadar helal gıda konusundaki gelişmeler çok değerli olsa da, diğer teknik komitelerle ilgili adımları da daha kararlı bir şekilde atmalıyız. Helal kozmetik, turizm, enerji verimliliği, hizmet yeri belgelendirmesi, ulaşım, tarım, deri, tekstil alanlarında da ortak sertifikasyon çalışmalarına hız vermeliyiz" şeklinde konuştu.

(FOTOĞRAF)