Batman merkeze bağlı Çayüstü köyünde yaşayan vatandaşlar, kış aylarında çocuklarını okutabilmek için şehir merkezine göç ederken, yaz aylarında ise 42 dereceye kadar yükselen hava sıcaklıkları nedeniyle tekrar köylerine göç edip, buradaki mağaralarda yaşıyor. Beyaz eşyaları, oturma grupları ve çanak çömleklerini toplayarak, mağaralara yerleşen vatandaşlar, serinliğin tadını çıkarıyor.
Sabri Ekinci adlı vatandaş, köyde okul olmadığı için çocuklu ailelerin köyde kalmadığını ancak yaz mevsiminde sıcaklardan kaçmak isteyen köylülerin geri dönerek, mağaralarda kaldıklarını belirtti. Mağarada yaşamanın çok zevkli olduğunu anlatan Ekinci, “Mağarada yaşamak güzeldir. Herkes mağarada yaşadığımız için bizimle dalga geçiyor. Ama biz bu durumdan memnunuz” dedi. 
Şükrü Ekinci adlı vatandaş ise mağara yaşantısının doğal olduğunu anlatarak, “Yazın klimaya, kışın sobaya ihtiyacın yok. Her şeyi doğal, hastalık yok. Temiz hava, temiz oksijen başka nerede bulunur. Sabah dışarı çıktığımda göğsümü gere gere temiz bir hava alabiliyorum” diye konuştu.