Akil Gençler Platformu ‘’Başkanlık Sitemi ve Yeni Türkiye’’ konulu bir çalıştay düzenledi.
Yapılan çalıştaya Akil Gençler Platformu temsilcileri yanı sıra Genç-Memursen, Uluslararası Vizyon Gençlik Derneği, Esimder, Damla Derneği, Erkam Vakfı, Anadolu ve Osmangazi Üniversitesi temsilcileri ve ‘’Kovan’’ kitabının yazarı Metin Bilgesoy’da katıldı. Oturum başkanlığını Akil Gençler Platformu Teşkilat Başkanı Semih Tekinşen’in yönettiği çalıştayda, geçmişten günümüze örneklerin verildiği, Türkiye’nin yarı başkanlık sistemine mi, yoksa kendi siyasi kültür geçmişine bakarak Türk tipi bir başkanlık sisteminin mi uygun olacağı tartışıldı. Batıda demokratikleşme hareketinin 300 yıl önceden geldiğini, Türkiye’nin bu konuda henüz 13 yıllık geçmişi olduğu ve parlamenter sistemi artık kaldırmadığı vurgusu yapıldı.
Dünyanın ilk 10 büyük devletine baktığımızda kaçının başkanlık sistemi ile yönetildiğini gözler önüne alan grup, Necip Fazıl Kısakürek’in ‘’İdeolocya Örgüsü’’ adlı kitabı Başkanlık Sistemi için okunup incelenmesi gereken bir kitap olduğunu belirtti. Yasama, Yürütme ve Yargı’nın nasıl işleyeceği iyi anlatılması gerektiği, valinin halk tarafından seçilmesinin tartışılması gerektiği, istikrar açısından başkanlık sisteminin olmazsa olmazlar arasında olduğu, hızlı karar alma mekanizması açısından bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği gibi konular konuşuldu.
Çalıştan sonunda konuşan Akil Gençler Platformu Genel Başkanı Delil Ateş, birkaç gün önce Çözüm Sürecine ilişkin bir çalıştay yaptıklarını, bugün de yine ülke gündemini yıllardır meşgul eden önemli bir konu üzerine çalıştay yaptıklarını belirterek konuşulanların raporlaştırarak Başbakanlığa gönderileceğini ve kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Genel Başkan Delil Ateş, katılımcı tüm genç STK üyelerine teşekkür etti.