İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Bosna Hersek Federasyonu Ekonomi Odası Başkanı Mirsad Jasarspahic, Bosna Hersek ile İzmir arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla kardeş oda anlaşmasını imzaladı.
Modeko Fuarı’na katılmak üzere İzmir’e gelen Bosna Hersek Federasyonu Ekonomi Odası Başkanı Mirsad Jasarspahic, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti. Toplantıda, Bosna Hersek ile İzmir arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek, potansiyel işbirliği olanaklarını araştırarak işbirliği yapabilecek firmaları bir araya getirmek amacıyla kardeş oda anlaşması imzalandı.
Bosna Hersek’in Türk işadamları için çok önemli bir ülke olduğunu söyleyen Demirtaş, “Kardeşlerimiz orada yaşıyor. Geçmişte çok kötü günler yaşandı, her yer yakıldı, yıkıldı. Ama artık ekonomisi toparlanıyor. Mutlaka ihracatın arttırılması gerekiyor. Biz Türk işadamları olarak çok fazla mal satabiliriz ama bizim için önemli olan mal almak olmalı. Bu nedenle her türlü ihraç ürününüzle ilgili yardımcı olmaya hazırız. Bu ilişkilerde bizim misyonumuz, Bosna Hersek’in ihracat yapmasına katkı sağlamak olmalı” diye konuştu.
Bosna Hersek ile Türkiye arasında iyi ilişkiler olmasına karşın, ticari ilişkilerin istedikleri düzeyde olmadığını belirten Bosna Hersek Federasyonu Ekonomi Odası Başkanı Mirsad Jaşarspahiç ise “Dış ticaretimizde Türkiye’nin 8. sırada olmasından dolayı büyük üzüntü duyuyorum. Türkiye’nin ilk sırada olmasını istiyorum. Bosna Hersek’teki firmalar ille Türkiye’deki firmaların bir arada çalışabilecekleri birçok fırsat var. Konsorsiyum kurarak uluslararası ihalelere beraber girebilirler. Bosna Hersek’te iş yapmak isteyen işadamları için kontak noktası olabiliriz. Sektörlere göre işbirliği yapabilecek firma bilgilerini verebiliriz” diye konuştu.
FİLİSTİN TİCARET ODASI’NDAN DAVET
Diğer yandan, Modeko Fuarı’na katılmak üzere mobilya sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri ile birlikte İzmir’e gelen Filistin’in Salfet Ticaret Odası Başkanı Iyad Abu Zayed, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’la bir araya geldi. İzmir ile ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade eden Zayed, Demirtaş’ı Filistin’e davet etti. Türkiye’nin, Filistin ekonomisinin kapısı olduğunu ifade eden Zayed sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. İzmirli işadamlarını Filistin’de ağırlamaktan şeref duyarız. İlişkilerimizi geliştirmek için her konuda işbirliğine hazırız” dedi. Demirtaş ise Nisan ayı sonunda Filistin’e bir ziyaret programı organize edebileceklerini ifade ederek, “Daha sıkı bir işbirliği konusunda hazırız. Modeko Fuarı nedeniyle İzmir’e gelen işadamlarınızı, aynı alanda faaliyet gösteren üyelerimizle buluşturalım. Ayrıca potansiyel sektörlerdeki işadamlarını bir araya getirmek için çalışma yapalım.”