BURSA, () - BURSA Teknik Üniversitesi (BTÜ) kampüs planlamasında yeni nesil insansız hava aracı (İHA) sistemi kullanıldı. BTÜ, Türkiye'de üniversite kampüs planlama aşamasında ilk defa kullanılan yeni nesil İHA sistemi ile Kestel İlçesi sınırları içerisinde yapılacak kampüs için yüksek çözünürlüklü, 3 boyutlu arazi modellerine sahip olduklarını söyledi.
İ.Ü. Orman Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akgül ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yurtseven tarafından yeni nesil insansız hava aracıyla BTÜ Kestel Yerleşkesinin tesis edileceği alanda yapılan çalışmalarla, yüksek çözünürlüklü haritalar üretildi. Trimble UX5 İnsansız Hava Aracı sisteminin kullanıldığı çalışma kapsamındaki uçuş 45 dakika sürdü.
Kampüs alanı içerisinde 200 metre irtifada gerçekleştirilen uçuş süresince toplamda 814 hava fotoğrafı çekildi. Kampüs alanından elde edilen yaklaşık 5.2 Gb'lık veri uzmanlar tarafından yaklaşık 214 saat süren çalışma ile işlendi. Özel olarak konfigüre edilmiş yüksek işlem kapasitelerine sahip iş istasyonlarında yapılan çeşitli işlemler sonrasında İHA'dan elde edilen ham veriden BTÜ Kestel yerleşkesine ait yaklaşık toplamdan 200 Gb'lık veri büyüklüğe erişildi.
BTÜ Kestel Yerleşkesi'nde Türkiye'de ilk defa gerçekleştiren çalışma ile ilgili konuşan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akgül, İHA kullanılarak geliştirilen yüksek çözünürlüklü sayısal arazi modelleri ile projelendirme aşamasında önemli bir faktör olan kazı-dolgu hacimlerinin gerçeğe en yakın miktarlarda hesaplanmasının mümkün olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akgül, “İHA kaynaklı üretilen sayısal veri setlerinin proje maliyetinin belirlenmesinde önemli çıktılar sağlayan bu çalışmanın, büyük ölçeklerde dahi güvenilir bilgiler sunmasını bekliyoruz" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yurtseven ise günümüzde her disiplinde olduğu gibi planlama çalışmalarında da yüksek hassasiyette veri temininin planlama aşaması için çok önemli olduğunu dile getirerek, İHA sistemlerinin istenilen zamanda, en kısa sürede ve yüksek hassasiyette veri teminine imkân sağlaması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Uçuşu gerçekleştiren öğretim üyeleri Akgül ve Yurtseven, yeni nesil İHA sistemlerinin yurt dışında başta askeri uygulamalar olmak üzere, jeolojik ve meteorolojik araştırmalar, arkeolojik alanların incelenmesi, radyasyon seviyesinin incelenmesi, heyelanların incelenmesi doğal afet yönetimi, uluslararası sınır devriyesi, orman yangını tespiti, deformasyon analizi, maden ocaklarının 3B değerlendirilmesi, yeryüzünün haritalanması ve şehir veya arazi modellemesi gibi birçok alanlarda bilimsel araştırma ve uygulama amaçlı kullanıldığını belirttiler. Yurt dışında bu kadar yaygın olarak kullanılan bir teknolojiyi BTÜ'nün Türkiye'de kampüs planlama aşamasında kullanan ilk üniversite olduğunun altını çizdiler.

FOTOĞRAFLI